Linkovi

Osudjeni protivnici vojne politike u Izraelu - 2004-01-08


Petorica izraelskih mladiæa poslata su u zatvor zbog odbijanja da služe u vojsci jer se ne slažu sa postupkom njenih pripadnika prema Palestincima. Njihov prkos stièe sve veæi broj pristalica u Izraelu. Iz Jerusalima izveštava dopisnik Glasa Amerike, Ros Dan.

Izraelci služe vojnu obavezu od 18. godine. Samo mali broj njih odbija da služi, a oni koji to uèine rizikuju da budu izvedeni pred vojni sud. Jedan od petorice Izraelaca koji su ove nedelje poèeli da služe jednogodišnji zatvorsku kaznu zbog odbijanja da služe u vojsci je Noham Bahat. On kaže da mu nije žao:

”Ovo nije najviša cena koja mora da se plati. Hoæu da kažem da Palestinci plaæaju višu cenu svakoga dana, zbog okupacije koju nisu sami izabrali. Ja sam na njihovoj strani i plaæam ovu malu cenu kako bih im pomogao.“

Bahat i èetvorica njegovih drugova veruju da je to u skladu sa njihovom savešæu. Ali predstavnica izraelske vojske, major Šaron Fajngold, kaže da oni nisu uspeli da dokažu da imaju pravo na izuzeæe od vojne obaveze:

”Izraelski Vrhovni sud je utvrdio da ovi ljudi nemaju osnov za prigovor savesti veæ da je njihov prigovor selektivno odbijanje da izvršavaju naredjenja. Ni jedna demokratija na svetu ne dozvoljava ljudima da uvlaèe vojsku u politiku. Ona nije platforma za izražavanje politièkih uverenja.“

Petorica mladiæa koja su ove nedelje poslata u zatvor neobièna su po tome što su odbila da uopšte služe vojsku. Za razliku od njih, drugi su izjavljivali da ne žele da služe na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ali su pristali da služe unutar Izraela ili na njegovim granicama.

XS
SM
MD
LG