Linkovi

Nedostatak opozicije meðu republikancima, prednost za kampanju Bušovog reizbora - 2004-01-06


Za razliku od Demokrata koji se bore za predsjednièku nominaciju stranke, predsjenik Buš nema ozbiljnu konkurenciju meðu Republikancima. To je, kako navodi novinar Glasa Amerike Pola Volfson, velika prednost za predsjednika.

Dok u Ajovi traje debata demokratskih kandidata i intenzivira se njihova kampanja u Nju Hepmširu, predsjednik Buš jednostavno može da kreira svoju poziciju prema biraèima tako što radi svoj posao i javno predstavlja svoje uspjehe.

U ponedjeljak, uradio je upravo to. Putovao je u saveznu državu Mizuri, gdje je ukazao na politiku reforme obrazovanja. Predsjednik Buš je obišao elitnu gradsku školu u Sent Luisu, gdje se fotografisao u razgovoru sa djecom i dok je primao èestitke od nastavnika i roditelja.

«Prioritet broj jedan naše unutrašnje politike je da osiguramo da svako dijete nauèi da èita i da se obrazuje», kazao je Buš.

Zakon koji je obuhvatio njegov program reforme obrazovanja, Predsjednik Buš je proglasio prije dvije godine.

Program nazvan «Ne zapostaviti nijedno dijete» postavio je standarde za škole, nastavnike i uèenike. Oponenti kažu da program previše poèiva na testiranju, i kritikuju Buša da nije tražio dovoljno novca za finansiranje programa.

Buš to demantuje i istièe da æe - kada se svi u zajednici, ukljuèujuæi nastavnike i roditelje, budu ukljuèili u realizaciju programa, èak i najsiromašnija djeca dobiti adekvatno obrazovanje. Buš je osnovnu školu «Pjer L’Kled» u Sent Luisu naveo kao dobar primjer.

«Osnovnu školu «Pjer L’Kled» ruši stereotipe - pokazuje da možemo imati prestiž u svim uèionicama u zemlji i da se odlièno obrazovanje ne može dobiti iskljuèivo u prigradskim krajevima Amerike», rekao je amerièki predsjednik.

Kasnije ove sedmice, Buš æe sliènu poruku uputiti i iz jedne škole u državi Tenesi, gdje æe, baš kao i u Mizuriju, uporedo biti organizovana i kampanja prikupljanja novca za njegovu kampanju. U Sent Luisu je samo za jednu noæ prikupio 2.8 miliona dolara.

«Veoma mi je drago da vidim toliko mnogo ljudi ovdje. To mi veoma uvjerava da smo na putu da pobijedimo», poruèio je Buš.

On je prikupio mnogo više novca za kampanju od bilo kog kandidata za nominaciju Demokratske stranke, a s obzirom na to da nema ozbiljnog oponenta u redovima Republikanaca, najveæi dio novca može da èuva za duel sa zvaniènim kandidatom Demokrata.

XS
SM
MD
LG