Linkovi

Prva predsednièka debata Demokratske stranke, u 2004. - 2004-01-05


Uoèi juèerašnje debate, nekoliko kandidata Demokratske stranke je, u televizijskim nastupima, kritikovalo Hauarda Dina, koji je tokom kampanje izjavio neke stvari koji su razgnevile neke segmente amerièkog društva. Njegovi protivnici, iz redova Demokratske stranke, optužili su bivšeg guvernera Vermonta da je usijana glava i da neæe moæi da pobedi predsednika Buša. Uprkos tim kritikama, Hauard Din je pozvao svoje konkurente u Demokratskoj stranci da pruže podršku onoj liènosti iza koje stane stranka: “Ja sam u više navrata rekao – pošto moramo da pobedimo Džordža Buša – da æu snažno podržati onoga koga Demokratska stranka bude nominovala. Isto æu tražiti i od mojih pristalica. Ja æu raditi u korist kampanje Demokratskog konkurenta, u sluèaju da ja ne budem izabran. Zato bih želeo da znam, ko je u ovom trenutku saglasan da æe pružiti snažnu podršku onome koga nominuje Demokratska stranka.”

Po tom pitanju, Hauard Din je dobio jednoglasnu podršku, dok su u vezi sa drugim pitanjima – poput spoljne trgovine i Iraka – stavovi bili razlièiti. Kongresmen iz Misurija, Dik Gephart, kritikovao je sporazum o slobodnoj trgovini na tlu Severne Amerike – poznat kao NAFTA, nazvavši ga lošom ekonomskom politikom. Istovremeno - u odgovoru na pitanje koje je postavio senator iz Severne Karoline, Džon Edvards, koji je podržao prijem Kine u Svetsku tgrovinsku organizaciju – kongresmen Gephart je ukazao da je prijem Kine amerièke radnike koštao gubitka više hiljada radnih mesta: “To je loše uticalo na Ajovu, a loše je uticalo i na Severnu karolinu, koju predstavljate. Jedan od najveæih proizvoðaèa tekstila je zatvorio sve svoje pogone širom SAD, što predstavlja gubitak 60 hiljada radnih mesta.”

Meðutim, senator iz Konektikata, Džo Liberman se usprotivio takvom stavu: "Ne možemo da stvaramo radna mesta tako što æemo da podižemo protekcionistièke barijere. Video sam statistièke podatke. U državi Ajova, oko petine proizvodnih radnih mesta – prema podatcima koje sam video, više od 100 hiljada radnika – zavise od trgovine. Kanada i Meksiko su najveæa tržišta na koja se izvoze dobra iz Ajove, kako poljoprivredni tako i industrijski proizvodi, a to su zemlje koje su èlanice NAFTA-e.”

Kongresmen iz Ohaja, Denis Kuèiniæ, koji ima slabiju podršku biraèkog tela, istupio je sa najekstremnijim stavovima. On je izjavio da bi SAD u potpunosti trebale da istupe iz sporazuma o slobodnoj trgovini na tlu Severne Amerike, kao i iz Svetske trgovinske organizacije. Po pitanju Iraka, gospodin Kuèiniæ smatra da je iznos od preko 150 milijardi dolara, koje je amerièka vlada veæ potrošila u Iraku, suma koja se oduzima od nephodnih programa u SAD: “Predsednik SAD je objavio budžet koji sadrži umanjenja u beneficijama za veterane, u oblasti obrazovanja, u zdravstvenoj zaštiti, kao i stanovanju i brojnim drugim programima za zapošljavanje. Ja smatram da je to u direktnoj vezi sa troškovima koji postoje u federalnom budžetu nastalim usled našeg prisustva u Iraku.”

Nekadašnja senatorka iz Ilinoja, Kerol Mozli-Braun, jednina žena meðu kandidatima, smatra da nije baš lako povuæi se iz Iraka: “Nemožemo samo da se okrenemo i odemo. Mi smo tu zemlju razorili. Na nama je odgovornost da je bar popravimo.”

U juèerašnjoj debati uèestvovao je i Džon Keri, senator iz Masaèuseca, dok su izostala dvojica kandidata – penzionisani general Vesli Klark i borac za ljudska parava Al Šarpton.

XS
SM
MD
LG