Linkovi

Šta je važnije za našu zemlju od obrazovanja naše dece ? - 2004-01-04


20. januara 1961. godine, predsednik Džon Kenedi je u svom govoru prilikom inauguracije pored ostalog rekao:

«Dragi moji Amerikanci, ne pitajte šta vaša zemlja može da uradi za vas, zapitajte se šta biste vi mogli da uradite za svoju zemlju.»

Tinejdžerka iz Teksasa po imenu Lora Velè Buš, èula je reèi pokojnog predsednika.

«To je jedan od najpoznatijih citata na svetu.»

Èetrdeset godina posle Kenedijeve inauguracije, Lora Velè Buš stajala je na istom mestu ispred amerièkog Kapitola kada je njen suprug polagao zakletvu kao predsednik Sjedinjenih Država. Ona je prihvatila Kenedijev poziv da pomogne zemlji kao Prva dama i rešila da pruži podršku volonterskim programima za pomoæ deci.

«Mnogo volim decu. Mislim da su veoma zanimljiva i veoma je zabavno biti sa njima. Postoji nešto što pruža zadovoljstvo kada radite sa decom i pomažete im u uèenju.»

Bivša nastavnica i školska bibliotekarka, Lora Velè Buš, promovisala je važnost èitanja knjiga i važnost ukljuèivanja roditelja u obrazovanje dece. Ona je pronašla slièan duh kod kæerke Džona Kenedija, Karoline, koja se zalaže za davanje što veæe podrške njujorškim javnim školama.

«Ne mogu da zamislim , zaista, šta je važnije za našu zemlju od obrazovanja naše dece. U Njujorku i ostalim gradovima postoje problemi. Te škole su prepune dece i nisu sigurne. Njima je potrebna ogromna pomoæ.»

Karolina Kenedi i Lora Buš gostovale su zajedno u programu TV mreže NBC. Karolina Kenedi, autor knjiga o patriotizmu i amerièkim pravima kaže da svi Amerikanci moraju da se ukljuèe u proces obrazovanja, ali priznaje da æe promene možda biti delimiène, istièuæi da ipak postoji nada. «Vremenom æemo možda moæi da povratimo sistem obrazovanja na koji bismo svi mogli da budemo ponosni. Ali to neæe biti lako.»

Kæerka predsednika Kenedija imala je samo tri godine kada je njen otac ušao u Belu kuæu. Samo nekoliko dana je bilo potrebno do njenog šestog rodjendana, kada je Džon Kenedi ubijen 22. novembra 1963.

XS
SM
MD
LG