Linkovi

Francuska nudi pomoæ Egiptu povodom avionske nesreæe - 2004-01-03


Francuska je izrazila želju da pomogne egipatskim vlastima u ispitivanju uzroka nesreæe èarter aviona kraj egipatske obale u kojoj je jutros poginulo 148 ljudi, uglavnom francuskih turista. Iz Pariza izveštava dopisnik «Glasa Amerike», Liza Brajant.

Egipatski zvaniènici i vlasnik aviona, kompanija «Fleš Erlajns», smatraju da je uzrok nesreæe tehnièke prirode, ali je francusko Ministarstvo pravde zatražilo da se pokrene preliminarna istraga za ubistvo iz nehata. Ministarstvo je naznaèilo da zahtev francuskog ministra pravde Dominika Perbena ne predstavlja prejudiciranje istrage, veæ da mu je svrha da omoguæi istražnim organima proceduralni okvir u kome bi trebalo da rade.

Pravni eksperti smatraju da ovaj zahtev omoguæava Francuskoj da pošalje svoje inspektore, koji bi zajedno sa egipatskim zvaniènicima radili na utvrðivanju taènog uzroka nesreæe.

U meðuvremenu, francuski zvaniènici oformili su kriznu grupu za pomoæ rodbini i prijateljima žrtava, a nekoliko najviših funkcionera države, meðu kojima i premijer Žan-Pjer Rafaren, bili su na raspolaganju, na aerodromu «Šarl de Gol», gde je Boing 737 trebalo da sleti ovog jutra. Veæina od 135 putnika u avionu bili su francuski turisti, koji su se vraæali sa božiænog odmora.

Francuski predsednik Žak Širak pozvao je telefonom svog egipatskog kolegu Hosnija Mubaraka kako bi dobio bliže informacije o okolnostima pod kojima se nereæa dogodila. On je takoðe odmah poslao u Egipat visokog zvaniènika ministarstva inostranih poslova Renoa Muselijea (Renaud Muselier).

Francuski ministar saobraæaja, Dominik Busero (Busseraeau) rekao je novinarima da avion, po svemu sudeæi, imao probleme kada je pokušao da napravi zaokret, odmah pošto je uzleteo sa aerodroma u Šarm-el-Šeiku, najpoznatijem egipatskom letovalištu.

XS
SM
MD
LG