Linkovi

Nesreæa egipatskog aviona - 2004-01-03


Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je da Egipat ne štedi truda da pronadje tela i ostatke egipatskog aviona, koji se srušio kratko vreme po uzletanju iz egipatskog primorskog letovališta Šarm-el-Šejka. Veæina putnika bili su francuski turisti na povratku u Pariz. Vagi Abdel Gani je generalni sekretar pokrajine Južni Sinaj, u kojoj leži grad Šarm-el-Šejk:

Gani je rekao da spasilaèke ekipe pretražuju more za telima putnika i ostacima aviona, ali da visoki talasi otežavaju potragu. On je takodje rekao da nema tragova života i da su francuski funkcioneri poèeli da stižu kako bi pomogli u istrazi o padu Boinga 737, privatne egipatske èarter kompanije Fleš erlajn. Egipatska televizija prikazala je snimke jednog egipatskog vojnog transportnog aviona i dva helikoptera kako pretražuju more kraj Šarm-el-Šejka. Avion je pao u Tiranskom moreuzu, izmedju Sinajskog poluostrva i Saudijske Arabije, gde je more duboko oko stotinu metara. Funkcioneri egipatske civilne avijacije i egipatski ministar inostranih poslova Ahmed Maher kažu da je u pitanju nesreæa i da nema znakova o umešanosti terorista.

Ministar Maher je rekao novinarima u Kairu da njegova zemlja sa dobrodošlicom išèekuje francuske inspektore koji æe uèestvovati u pokušaju da se ustanovi uzrok nesreæe. Maher je dodao da poèetni rezultati ukazuju na tehnièku grešku.

Turizam je jedan od najvažnijih egipatskih izvora èvrste valute, a grad Šarm-el-Šejk je poznat kao stecište ljubitelja ronjenja, ali i popularno mesto za održavanje medjunarodnih konferencija. Egipatski mediji su izvestili da se predsednik Mubarak u njemu juèe sastao sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, koji je tu na odmoru. Prethodna velika egipatska avionska nesreæa dogodila se maja 2002. godine, kada je Boing 767 državne avio kompanije Idžipt er, pao blizu tuniskog aerodroma. Oktobra 1999., Boing 767 iste kompanije pao je u more nedaleko do amerièke države Masaèusets.

XS
SM
MD
LG