Linkovi

Severna Koreja otvara vrata svojih nuklearnih postrojenja - 2004-01-02


Južnokorejsko ministarstvo inostranih poslova saoštilo je da æe jedna delegacija, u kojoj æe biti nekoliko amerièkih kongresnih politièkih savetnika i nuklearnih struènjaka, posetiti iduæe nedelje Severnu Koreju. Kako za Glas Amerike iz Tokija izveštava Stiv Herman, grupa je pozvana od strane staljinistièkih severnokorejskih vlasti da poseti kontroverzno nuklearno postrojenje u Jongbjonu.

Ako do posete dodje to æe biti prvi put da je strancima dozvoljen obilazak glavnog severnokorejskog nuklearnog kompleksa otkada je njena komunistièka vlada, pre dve godine, otkazala gostoprimstvo inspektorima Ujedinjenih nacija. U oktobru Severna Koreja je objavila da je u Jongbjonu zapoèela preradjivanje osam hiljada potrošenih šipki nuklearnog goriva, od koga bi moglo da se dobije dovoljno plutonijuma za izradu nekoliko atomskih bombi. Južnokorejski funkcioneri kažu da æe amerièka delegacija boraviti u Severnoj Koreji èetiri dana, poèevši od 6. januara. Kako je izvešteno, u desetoèlanoj delegaciji biæe nekoliko saradnika amerièkog Kongresa, jedan bivši direktor amerièke laboratorije za nuklearno naoružanje u Los Alamosu, jedan struènjak za Kinu sa univerziteta Stenford i jedan bivši funkcioner Stejt departmenta koji je nekada pregovarao sa Severnom Korejom. Prema amerièkom dnevniku USA Today, Bela kuæa je odobrila tu posetu. Dva meseca ranije, Bušova administracija je spreèila planiranu posetu kongresne delegacije Severnoj Koreji. Jedan funkcioner amerièke ambasade u Seulu izjavio je da nema informaciju o predstojeæoj poseti i da ne može da komentariše agencijske izveštaje o njoj.

Poseta æe biti obavljena u jeku nastojanja da se sazove druga runda multilateralnih razgovora o severnokorejskom nuklearnom programu. Prva runda, u kojoj su uèestvovale obe Koreje, Sjedinjene Države, Kina, Japan i Rusija, završila se bez rezultata. Bušova administracija istièe da bi sporazum o obustavljanju severnokorejskog programa za razvoj nuklearnog naoružanja morao da bude potpun, trajan i podložan verifikaciji.

Novi razgovori oèekuju se veæ više od mesec dana, ali je proces po svemu sudeæi u zastoju. Diplomate kažu da i dalje postoje nesuglasice oko redosleda poteza za postizanje spirazuma o ukidanju severnokorejskog nuklearnog programa u zamenu za multilateralne bezbednosne garancije. Napetost izmedju Vašingtona i Pjongjanga je porasla pre 15 meseci, kada su amerièki funkcioneri saopštili da je Severna Koreja priznala da ima program za razvoj nuklearnog naoružanja, uprkos tome što medjunarodni sporazumi to zabranjuju.

XS
SM
MD
LG