Linkovi

Obrazovanje u Avganistanu - 2004-01-02


Pod talibanskim režimom, manje od treæine dece u Avganistanu pohadjalo je školu. 97 odsto avganistanskih devojèica nije dobilo nikakvo obrazovanje. Tokom više od dve decenije okupacije i gradjanskog rata, 80 odsto škola je teško ošteæeno ili uništeno. Sada, rekao je predsednik Buš, “ Narod Avganistana se kreæe napred.”

” Avganistan je još uvek suoèen sa brojnim izazovima, ali ta zemlja ide napred i gradjani te zemlje su daleko od užasa koji su trpeli pod talibanskim režimom.”

Od pada talibanske uprave, oktobra 2001. godine, broj avganistanskih deèaka i devojèica koji pohadjaju školu utrosturèio se na preko tri miliona. SAD su pomogle da se do sada obnovi preko 200 škola i planiraju da obnove ili osposobe jos 300 do kraja iduæe godine. Pored toga, odštampano je i raspodeljeno 25 miliona udžbenika i obuèeno oko 2000 prosvetnih radnika. Jedan od tih prosvetnih radnika je Guardaferin Amiri, iz Parvana, severno od Kabula. Ona je deo grupe avganistanskih prosvetnih radnika koji su u poseti SAD gde pohadjaju intenizvan kurs obuke za prosvetne radnike. Amiri je rekla: ”tokom protklih pet godina u Avganistanu sve smo zaboravili. Sada se vraæamo svom poslu, jer nam je potrebno obrazovanje i metodi koji æe nam pomogæi da predajemo.”Druga uèiteljica, Nargis Ahmadzai, rodjena u Logru, jugozapadno od Kabula, kaže “ Mnogo smo pretrpeli tokom rata i nadamo se da æe se prosvetni radnici aktivno angažovati na obrazovanju dece, jer su ona buduænost Avganistana.” Kako je rekla Nargis Ahmadzai: “ovo je poèetak nove prosvetne ere u Avganistanu, i novi metodi uèenja su veliki poklon obrazovnom sistemu naše zemlje.”

XS
SM
MD
LG