Linkovi

Mušaraf još èetiri godine predsednik - 2004-01-01


Kako je zvanièno izvešteno, skoro 60 odsto zakonodavaca oba doma pakistanskog parlamenta i èetiri pokrajinske skupštine glasalo je danas u prilog predsedniku Mušarafu. Rezultat glasanja saopštio je preko državne televizije predsednik izborne komisije Iršad Hasan Kan:

“Ovim se proglašava izbor predsednika Perveza Mušarafa, koji je dobio veæinu glasova èlanova parlamenta ”.

Predsednik Mušaraf je preuzeo vlast u vojnom puèu 1999. godine, a potom je predsednièkim dekretom raspisao opšte izbore. Parlament je poèetkom ove nedelje usvojio ustavni amandman, takoðe donet predsednièkim dekretom, kojim je omoguæeno današnje glasanje o predsednièkom mandatu. Meðutim, desetine opozicionih zakonodavaca je bojkotovalo glasanje, istièuæi da je proces neustavan i nedemokratski. Senator Faratula Babas je politièar jedne od opozicionih stranaka:

“General je buldožerom prokrèio sebi put do predsednièkog položaja, izmanipulisao je parlament i unilateralnim potezom progurao ustavni amandman. Mi to osuðujemo i odbacujemo.”

Pristalice predsednika Mušarafa smatraju da je zahvaljujuæi podršci u parlamentu uspeo da ojaèa svoj predsednièki položaj, dok je na osnovu usvojenog kontroverznog ustavnog amandmana stekao ovlašæenje da raspusti parlament i vladu. U meðuvremenu, kritièari su i dalje skeptièni u pogledu predsednikovih politièkih reformi èiji je cilj -- kako navode -- jaèanja liène predsednikove vlasti, a ne politièka stabilizacija zemlje. Ugledni pakistanski komentator Ajaz Amir kaže:

“Predsednikov položaj bi bio èvršæi da je obezbedio trajni politièki sistem. To za sada ne postoji. Pakistanski politièki sisitem je i dalje nejak, i sve dok je tako ovi sklepani kompromisi ne znaèe mnogo”.

Snažan opozicioni savez verskih stranaka, koja je pomogao da se usvoji sporni ustavni amandman, uzdržao se od glasanja o Mušarafovom mandatu da bi pokazao da ne podržava bilo koga ko istovremeno obavlja funkciju predsednika i glavnokomandujuæeg. Sporazumom postignutim izmeðu Mušarafove vlade i saveza islamskih snaga predviðeno je da predsednik napusti svoju vojnu funkciju pre isteka ove godine.

XS
SM
MD
LG