Linkovi

Nova egipatska mirovna inicijativa - 2004-01-01


Visoki savetnik egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, Osama el-Baz, doputovao je u grad Ramala, na Zapadnoj obali, radi razgovora sa Jaserom Arafatom. Njegovom dolasku prethodio je propali pokušaj drugih visokih egipatskih funkcionera i palestinskog premijera Ahmeda Kureije da od raznih palestinskih frakcija izmami pristanak na primirje. Kureija, koji je preuzeo taj položaj u oktobru, nadao se da bi mogao da takav sporazum ponudi Izraelcima kako bi se nastavili obustavljeni mirovni pregovori. Medjutim, on i šef egipatske obaveštajne službe Omar Sulejman nisu uspeli da dobiju podršku palestinskih grupa kada je o tome razgovarano u Kairu, prošlog meseca.

Odbijanje palestinskih ekstremista da pristanu na primirje istièe se kao jedan od najvažnijih razloga za odlaganje prvog samita izmedju Kureije i izraelskog premijera Arijela Šarona, koji kaže da je voljan da održi takav sastanak i da obnovi mirovne pregovore. Istovremeno, izraelski lider je upozorio da æe preduzeti jednostrane mere za pojaèanje bezbednosti zemlje, ukoliko palestinsko rukovodstvo ne postigne nikakav napredak ka obnavljanju pregovora. Šaron je rekao da æe Izrael saèekati samo nekoliko meseci pre nego što poène da sprovodi u delo plan o jedostranom razdvajanju Izraela od palestinskih teritorija.

U medjuvremenu, Izrael nastavlja sa vojnim operacijama protiv palestinskih ekstremista na Zapadnoj obali. Izraelski vojnici su tokom noæi pooštrili ogranièenje kretanja u Nablusu, nastavljajuæi potrage kuæu-po-kuæu za palestinskim beguncima. Poslednjih nekoliko nedelja izraelska armija je sprovela seriju prepada u Nablusu, opisujuæi taj grad kao leglo palestinskog terorizma.

XS
SM
MD
LG