Linkovi

Stejt department: Izbori su bili slobodni i pravedni - 2003-12-29


Na brifingu u Stejt departmentu izraženo je zadovoljstvo naèinom na koji su obavljeni parlamentarni izbori u Srbiji i odato je priznanje srpskom narodu za uèešæe u, kako je reèeno, demokratskom procesu. Izbori su bili slobodni i pravedni, ukazao je portparol Državnog sekretarijata Adam Ereli.

”Apelujemo na stranke koje æe uæi u novi parlament da postignu saglasnost, brzo formiraju vladu i nastave procese reforme zapoèete u oktobru 2000. godine. Svakakao oèekujemo od stranaka koje zastupaju demokratske ideale i standarde da nastave proces ekonomske, pravosudne i vojne reforme, kao i da nastave punu podršku realizaciji Dejtonskog sporazuma i punu saradnju sa Haškim tribunalom, što ukljuèuje hapšenje i ekstradiciju Ratka Mladiæa tribunalu.“

Isti portparol je dodao da Vašington takodje oèekuje da Beograd održava dobre odnosa sa susednim zemljama što æe omnoguæiti Srbiji i CG punopravno èlanstvo u evroatlantskim institucijama.

”Što se tièe konkretnih izbornih rezultata, želim da primetim da su stranke koje predstavljaju procese demokratske tranzicije dobile preko 60 odsto glasova, dok su stranke koje zagovaraju nacionalistièku platofrmu dobile svega jednu treæinu glasova. Mislim da æe svaka nova vlada biti formirana od strane demokratski orijentisanih stranaka,“ izjavio je predstavnik Državnog sekretarijata.

Zamoljen da prokomentariše izborni uspeh Slobodana Miloševiæa, portparol Stejt departmenta je uzvratio:

”Milosevic je zauzet, i to u Hagu. Time je sve reèeno,“ zakljuèio je Adam Ereli.

XS
SM
MD
LG