Linkovi

Cold Mountain - 2003-12-28


Film "Cold Mountain ", èija radnja je smeštena u osvit amerièkog Graðanskog rata, nastao je na osnovu romana Èarlsa Frejžera, koji je zajedno sa rediteljem Entonijem Mingelom radio na scenariju. Nikol Kidman tumaèi Adu, obrazovanu južnjakinju, koja u Severnoj Karolini, gde boravi sa svojom ocem, upoznaje Inmana, koga tumaèi Džud Lou. Privlaènost je obostrana, ali pre nego što se veza izmedju dvoje mladih ostvari, Inman odlazi u rat.

“Ada je na èudan naèin veoma èista i nevina osoba, koja kaže ”Èekaæu te“, i nikad to ne prekrši. Moja omiljena reèenica koju ona izgovara je ”Vrati mi se, zahtevam to“. Reèenica je veoma delikatna i snažna.

Posle mnogo preživljenih bitaka, Inman kreæe na dug put kuæi. Za to vreme, Ada se bori da održi imanje na kome joj se posle smrti oca pridružuje lutalica Rubi, koju tumaèi Rene Zelveger.

Likovi su veoma jednostavni, a sa druge strane veoma zaokruženi. Zavolela sam ih i razumela još dok sam èitala knjigu. Radi se o promenama, o tome kakva osoba postajete u nemirnim vremenima i o redefinisanju onog što je važno u životu.

Reditelj Entoni Mingela, koga pamtimo po takodje ratnoj drami ”Engleski pacjent“, kaže da je veliki izazov bio razumeti rat izmedju severa i juga Amerike i uticaj koji je taj rat imao na definisanje amerièkog identiteta.

“Celu kuænu biblioteku popunio sam knjigama o Gradjanskom ratu, raznim rukopisima, mapama i fotografijama, ali i dalje mislim da sam samo zagrebao površinu podataka o tom sukobu. Naravno, kao scenarista znam i mogu da kažem da pre nego što stavite reèi u neèija usta, da se tako izrazim, morate da se oseæate samouvereno, taènije da znate kako je to sve izgledalo, šta su ljudi èitali, o èemu su razgovarali, oko èega su se svadjali, kakve su bile konvencije, kako se sudilo... Meni je trebalo oko godinu dana potpune posveæenosti tom istraživanju, da uopšte napišem reèenicu dijaloga iz tog doba“.

"Cold Mountain " je sa budžetom od 83 miliona dolara najskuplji projekat koji je kompanija Miramax uradila do sada. Film je sniman u Rumuniji, i u amerièkim državama Virdžinija i Južna Karolina.

XS
SM
MD
LG