Linkovi

Sporazum Izrael-Turska - 2003-12-25


Izrael je potpisao novi sporazum o bezbednosti sa Turskom, koji obuhvata i saradnju u ratu protiv terorizma. Sporazum ukljuèuje i razmenu obaveštajnih podataka i jaèenje odnosa dve zemlje, koje su suoèene sa nasiljem radikalnih islamskih grupa. Dopisnik Glasa Amerike, Ros Dan, izveštava iz Jerusalima.

Izraelski ministar za javnu bezbednost, Zaki Hanegbi, saopštio je danas na izraelskom radiju, da je potpisao sporazum sa turskim ministrom inostranih poslova Abdelom Kaderom Akso-om. Prema dogovoru dve zemlje æe razmenjivati informacije o upozorenjima na moguæe teroristièke napade, dok æe pripadnici izraelske i turske policije održavati zajednièke vežbe u obe zemlje. Sporazumom æe biti ojaèane bezbednosne veze izmedju dve zemlje, što je razgnevilo islamske fundamentalistièke grupe i što je bilo navedeno kao jedan od uzroka nedavnih teroristièkih napada u Turskoj. Izrael je odao priznanje Turskoj zbog toga što je imala hrabrosti da ojaèa odnose sa Jevrejskom državom u vreme kada dibuja upozorenja da islamske teroristièke grupe planiraju nove napade.

U međuvremenu, najmanje četiri osobe su poginule, a 16 ih je povređeno na autobuskoj stanici u predgradju Tel Aviva, u napadu palestinskog bombaša-samoubice. Bombaš samoubica je prišao stanici i digao se u vazduh. U eksploziji su život izgubile tri osobe, a šesnaest ih je ranjeno", saopštio je šef izraelske policije Šlomo Aharoniški.

XS
SM
MD
LG