Linkovi

Pakistanski atomski eksperti podvrgnuti saslušanjima - 2003-12-23


Pakistan je saopštio da poèetna istraga pokazuje da su neki od nuklearnih nauènika možda bili motivisani “liènom ambicijom i pohlepom” i preneli svoja znanja o osetljivoj nuklearnoj tehnologiji Iranu. Medjutim, kao što je javio dopisnik Glasa Amerike iz Islamabada, Ajaz Gul, funkcioneri istièu da pakistanska vlada nije ovlastila prenos takvih podataka.

Predstavnik ministarstva inostranih poslova, Masud Kan, izjavio je da pakistanska vlada ispituje neke od svojih nuklearnih nauènika da bi ustanovila da li su bili umešani u transfer osetljivih tehnoloških znanja Iranu. Kan je na konferenciji za štampu rekao da je medju onima koji se saslušavaju i osnivaè pakistanskog programa za izgradnju nuklearnog oružja, Abdul Kadir Kan:

”Postoje nagoveštaji da su neki pojedinci možda bili motivisani liènim ambicijama i pohlepom. Medjutim, moram dadati da nismo doneli konaènu odluku.”

Isti predstavnik je izjavio da je istraga poèela pre šest nedelja, nakon dobijanja odredjenih informacija od strane iranske vlade i Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Isti predstavnik je ponovo ukazao da vlada nije bila umešana u širenju nuklearnog oružja i istakao da je Pakistan odgovorna nuklearna država i da ima pouzdan sistem komande i kontrole.

XS
SM
MD
LG