Linkovi

Bušu porasla popularnost - 2003-12-23


Anketa javnog mnjenja, koju su sproveli list Vašington post i amerièka televizijska mreža Ej Bi Si, ukazala je da pedeset i devet posto Amerikanaca podržava naèin na koji predsednik Buš obavlja svoju dužnost. To je najveæi stepen podrške predsedniku od avgusta meseca, kada su napadi na amerièke vojnike u Iraku uticali na smanjenje podrške amerièkom prisustvu u Iraku. Šezdeset posto ispitanih podržava naèin na koji Buš rukovodi situacijom u Iraku, što je za 12 odsto više u odnosu na prošli mesec, posle nenajavljene Bušove posete Bagdadu i hvatanja Sadama Huseina.

Porast podrške javnosti zabeležen je na poèetku predsednikovih priprema za kampanju, kojom æe nastojati da zadrži svoj položaj. Kada bi se izbori sada održali, predsednik Buš bi pobedio bilo kog kandidata Demokratske stranke. ... Od devet protivnika, nekadašnji guverner Vermonta, Hauard Din, uživa najveæu podršku za kandidaturu Demokratske stranke, delimièno zbog toga što se protivi ratu u Iraku.

Demokrate takoðe kritikuju predsednika Buše zbog stanja privrede, a prema rezultatima anketa javnog mnjenja, svega nešto iznad pedeset odsto je zadovoljno tim stanjem. Veæina ispitanih ne odobrava naèin na koji Buš rešava probleme u obrazovanju, federalnom deficitu, i davanju olakšica penzionerima za nabavku lekova.

XS
SM
MD
LG