Linkovi

Novi sukobi u Gazi - 2003-12-23


Palestinski oèevici kažu da je oko 40 izraelskih tenkova i oklopnih vozila prodrlo u izbeglièki logor Rafa, blizu južne granice pojasa Gaze sa Egiptom. Izraelska armija je saopštila da je ta akcija bila deo, kako je reèeno, neprekidne kampanje pronalaženja i uništavanja tajnih tunela kojima se oružje i eksploziv krijumèare iz Egipta u Gazu. Izraleska armija kaže da je tokom akcije naišla na žestok otpor naoružanih Palestinaca u kome su upotrebljene ruène bombe. Nešto ranije, Palestinci su postavili zasedu kraj kontrolnog punkta na prelazu izmedju istoènog dela Gaze i Izraela. Palestinski napadaèi upotrebili su automatske puške i bacali ruène bombe na izraelske vojnike u patroli. U okršaju koji je usledio poginuli su dva izraelska oficira i jedan od napadaèa.

U drugom incidentu, u letovališnom gradu Ejlatu, na obali Crvenog mora, otvorena je vatra na jedno izraelsko punièko vozilo. Smatra se da vozilo napali palestinski ekstremisti, vatrom iz automatskog oružja i ruènom bombom, ali vozilo je uspelo da umakne neošteæeno. Prošlog meseca, jedan turista je ubijen a èetvoro ranjeno, kada je na njih otvorena vatra kraj graniènog prelaza prema Jordanu, nedaleko od Ejlata.

U medjuvremenu, funkcioneri nastoje da obnove mirovne razgovore, posle juèerašnjeg napada gnevnih Palestinaca na egipatskog ministra inostranih poslova, u jerusalimskoj džamiji Al-Aksa. Ministar Ahmed Maher izjavio je da æe taj incident, zbog koga je kratko vreme proveo u jednoj izraelskoj bolnici, samo uèvrstiti egipatsku rešenost da se bori za mir i prava Palestinaca. Neki od prisutnih u džamiji bili su razljuæeni što se Maher nije sastao i sa palestinskim funkcionerima, veæ samo sa izraelskim. Jedan od njih je, navodno, uzviknuo da je Maher trebalo da dodje na tenku kao oslobodilac, a ne kao ”kolaboracionista.“

XS
SM
MD
LG