Linkovi

SAD uvode novi sistem za proveru viza - 2003-12-23


Jedan od najtežih poblema posle 11. septembra 2001. bio je kako utvrditi apsolutno sigurno da su stranci koji stižu u Sjedinjene Države zaista one osobe kojima su izdate vize u amerièkim ambasadama, a ne teroristi koji putuju pod lažnim identitetom. Poèevši od 5. januara, fotografije i otisci prstiju podnosilaca zahteva za vize u amerièkim ambasadama i konzulatima, biæe snimani digitalnom tehnologijom. Te, takozvane ”biometrièke“ informacije biæe - kako je rekao podsekretar u amerièkoj Agenciji za unutrašnju bezbednost Ejsa Haèinson -unošene u bazu podataka radi uporedjivanja kada putnici stignu u Sjedinjene Države:

”Otisci prstiju biæe digitalno skenirani, a biæe snimana i fotografija. Prvi put u istoriji biæemo u stanju da biometrièki potvrdimo identiet putnika sa amerièkim vizama.“

Program nazvan ”amerièka poseta“ važiæe za sve nosioce amerièke vize, bez obzira na zemlju iz koje dolaze, sa ciljem da se što pre potvrdi njihov identitet. Haèinson je rekao da æe putnici biti skenirani i prilikom napuštanja zemlje, kako bi se ustanovilo da li su prekoraèili rok važenja vize. U prvoj fazi, program æe biti aktiviran na 115 amerièkih aerodroma i u manjem broju luka. Do 2006. godine, program bi trebalo da se proširi i na kopnene graniène prelaze iz Kanade i Meksika. Ejsa Haèinson je rekao da se skeniranje otisaka prstiju neæe primenjivati prema gradjanima zemalja sa kojima Sjedinjene Države imaju sporazum o uzajamnom ukidanju viza. On je dodao da æe procedura biti brza i nenametljiva i da æe, posle prvog dolaska u Sjedinjene Države, putnici pri ponovnom dolasku uvideti da ona štedi vreme i smanjuje obaveze:

”Kada putnik naredni put bude putovao u Sjedinjene Države, brzo æemo ustanoviti njegov identitet, raniji dolazak i to da li je poštovao trajanje vize. Svakog narednog dolaska procedura æe biti ubrzana.“

Ejsa Haèinson je rekao da æe Sjedinjene Države i dalje sa dobrodošlicom doèekivati posetioce, ali je istakao da u eri globalnog terorizma Sjedinjene Države moraju da imaju visokotehnološku sposobnost da identifikuju došljake iz drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG