Linkovi

Ispunjeno obeæanje - 2003-12-21


Kada je koalicija predvodjena Amerikancima oslobodila Irak, Iraèanima je reèeno da Sadam Husein može da se vrati u Irak jedino kao zatvorenik. Koalicija je održala obeæanje. Bivši iraèki diktator sada se nalazi u zarobljeništvu. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld kaže da Sadam Husein za svoje zloèine mora da odgovara iraèkom narodu i drugima:

“Mislim da u mnogim zemljama postoje oni koji - da se pravno izrazim - smatraju da imaju gledišta o Sadamu Huseinu i o tome da li bi trebalo da mu se sudi za razne stvari. Huseinu je dodeljena zaštita kakvu imaju ratni zarobljenici, ali u ovoj fazi on se ne smatra ratnim zarobljenikom. Tretiramo ga humano, poštujuæi Ženevsku konvenciju”.

Po reèima Isana Fadila, vlasnika jednog restorana u Bagdadu, Iraèani su ”sreæni da njihov ugnjetaè više nije na slobodi“. Medjutim, sekretar Ramsfeld kaže da je “neophodno saèuvati svest o fundamentalnoj èinjenici - a to je da se globalni rat protiv terorizma nastavlja“:

“Hvatanje Sadama Huseina je važno, ali u ratu protiv terorizma ne radi se o jednom èoveku ili o jednoj zemlji... Mi se seæamo lekcija od 11. septembra, dana kada je više od tri hiljade nedužnih ljudi ubijeno u svojoj zemlji. Još uvek smo suoèeni sa teroristima, u Iraku, Avganistanu, širom sveta... Rat protiv terorizma neæe biti gotov dok se ne poraze ti teroristi“.

Hvatanjem Sadama Huseina, neprijatelji slobodnog Iraka izgubili su svog lidera i nadu u ponovno osvajanje vlasti. ”Do sada bi trebalo da je jasno svima”, rekao je amerièki predsednik Buš, ”Irak je na putu ka slobodi. A slobodan Irak - služiæe miru i bezbednosti Amerike i celog sveta”.

XS
SM
MD
LG