Linkovi

Reagovanja u Evropi na hapšenje Sadama Huseina - 2003-12-21


Evropski i drugi lideri reagovali su na hapšenje iraèkog diktatora Sadama Huseina rekavši da ono predstavlja prekretnicu za razvoj stabilnog Iraka. sadamova senka najzad je podignuta sa iraèkog naroda, rekao je britsnaki premijer Toni Bler:

”Tamo gde je njegova vladavina oznaèavala teror, podele i svireposti, neka njegovo hvatanje sada donese jedinstvo, pomirenje i mir medju svim narodima u Iraku, rekao je Toni Bler. Sadam je svrgnut s vlasti. On se neæe vratiti. Iraèki narod to zna i on sada treba da odluèi o sadamovoj sudbini.“

Nemaèki kancelar gerhard Šreder rekao je da je vest o Sadamovom hapšenju primio sa velikom radošæu. U pismu predsedniku Bušu onj je napisao: Èestitam vam na ovoj uspešnoj akciji. Nadam se da æe njegovo hapšenje podržati nastojanja medjunarodne zajednice na stabilizaciji i obnavljanju Iraka.

Lideri medjunarodne koalicije u Iraku nisu zaostajali u pozdravljanju te vesti. Za Sadama je došlo vreme da plati za svoje zloèin, rekao je španski premijer Hoze marija Aznar. Italijanski premijer Silvio Berluskoni telefonski je pozvao predsednika Buša i preneo mu svoju èestitku. Poljski ministar odbrane Jirži Smajdžinski takodje je pozdravio hapšenje.

U saopštenju Evropske unije kaže se da je vest o Sadamovom hapšenju ”kljuèni novi korak ka miru, stabilnosti i demokratiji u Iraku i njegovoj okolini.

Niko nije našao bolji izraz od novog kanadskog premijera Pola martina, koji je rekao da je hapšenje sadama Huseina važno za demokratski razvoj Iraka. ”U ime svih Kanadjana, rekao je Martin, želim da èestitam iraèkom narodu, iraèkom Vladajuæem savetu i koalicionim snagama na hapšenju bivšeg iraèkog diktatora Sadama Huseina. Taj dobrodošao dogadjaja i Sadamovo izvodjenje pred lice pravde, poboljšaæe izglede za skorašnje pomirenje istovremeno otvarajuæi put Iraku da se ponovo prikljuèi zajednici ostalih država.“

XS
SM
MD
LG