Linkovi

Povratak Kralja - 2003-12-21


Put ka planini Mordor poèeo je pre dve godine, kada je u bioskope stigla “Družina prstena“ i nastavio se filmom ”Dve kule“. Frodov zadatak je da jednom zauvek uništi magièni prsten, kako više nikada ne bi dopao u ruke onome koji bi mogao da zloupotrebi njegove moæi. Sile zla, predvodjene moænim Sarumanom, najviše žele prsten i da bi ga dobile, prevrnuæe celu ”Srednju zemlju“ u potrazi za malim Hobitom Frodom i njegovim pomoænicima Pipinom i Semom Gemdžijem. Trilogiju ”Gospodar prstena“ je pre više od 50 godina stvorio Džej Ar Tolkin, britanski pisac rodjen u Južnoj Africi. Potpuno originalan svet vilenjaka, ratnika, èarobnjaka i malih stvorenja na filmsko platno pretoèio je novozelandski reditelj, ko-scenarista i producent filma Piter Džekson:

“Za mene je ”Povratak Kralja” - treæi deo trilogije - zapravo bio razlog da ekranizujem trilogiju. Nije bilo svrhe raditi prva dva filma ako ne uradim treæi, jer poslednji deo objašnjava prva dva“.

Grupu glumaca iz svih delova sveta predvodi Elajdža Vud koji tumaèi Froda, glavnog lika na kome leži buduænost ”Srednjeg sveta“. Vud kaže da nije jedini koji smatra da je ”Povratak Kralja” najbolji film u trilogiji.

”Povratak Kralja” je kraj puta, kulminacija svega na èemu smo radili toliko dugo. Film je najemotivniji i najintenzivniji, ujedno i najmraèniji. Svi smo najviše voleli treæi deo cele prièe, te smo pretpostavljam, uložili najviše energije u njega. Sa glumaèke taèke gledišta, za celu ekipu ovaj film je bio najteži i najizazovniji, zbog toga što se razrešava sudbina svakog lika“.

U drugom filmu trilogije, po prvi put smo videli Goluma, hobita po imenu Smeagol, koji je potpao pod moæan i razoran uticaj prstena i pretvorio se u užasno biæe koje prsten zove ”Dragoceni“. Glumac Endi Serkis dao je glumi Goluma dog je njegova maska zapravo komompjuterski generisana.

Sir Jan Mekelen tumaèi èarobnjaka Gandalfa, dok Vigo Mortensen tumaèi heroja Aragorna:

“Ovo je prièa koje je veæ odavno imala mnogo kazivanja: prièa o pojedincu kome je dat zadatak da uradi nešto znaèajno. Nije bitno ime Aragorn ili Frodo: bitno je da ljudi sa ovim mogu da se identifikuju i da to mogu da primene ne svakodnevni život. Mislim da je upravo zbog ovoga publika širom sveta bila ponesena prièom”.

U filmu ”Povratak Kralja” opet æemo videti Orlanda Bluma kao vilinskog ratnika Legolasa, Džona Rajsa-Dejvisa kao Gimlija, Šona Ostina kao Sema i Kejt Blanšet kao Galadriel. ”Gospodar prstena: Povratak Kralja” sniman je na Novom Zelandu, sa budžetom od 94 miliona dolara. Muziku za film napisao je Hauard Šor.

XS
SM
MD
LG