Linkovi

Reforma njujorške berze - 2003-12-18


Najveæa berza u Americi glasala je u prilog osnivanja manjeg upravnog odbora, slobodnijeg u donošenju odluka. Planom se takodje predvidja osnivanje novog savetodavnog odbora i položaja vodeæeg regulatornog funkcionera. Pošto je Federalna komisija za akcije i vrednosne papire usvojila tu promenu, plan može da bude sproveden u delo. Uvedene promene su usledile nakon kontroverzne isplate stimulacije u vrednosti od 188 miliona dolara Diku Grasu, koji je bio predsednik Njujorške berze. U skladu sa novim planom, položaje predsednika Berze i izvršnog direktora zauzimaæe dve osobe. Gospodin Graso je podneo ostavku u septembru nakon kontroverze oko stimulacije koju je odobrio Upravni odbor berze. Robert Švarc, profesor finansija na njujorškom Baruh koledžu, kaže da osnivanje manjeg nezavisnog upravnog odbora ima smisla:

”Mislim da su odluke upravnog odbora veoma vezane za ono što se dogodilo sa Dikom Grasom. Stoga se ispravka, odnosno promena strukture menadžmenta je takodje odrazila u promeni upravnog odbora i njegovog sastava što, po meni može da dovede do bržeg poslovanja u buduænosti.“

Federalni regulatori su odobrili pomenute promene samo dan pošto je najveæi penzioni fond Sjedinjenih Država najavio da podnosi tužbu protiv Njujorške berze. Kalifornijski državni sistem za penzije, vredan više milijardi dolara, tvrdi da je obmanjujuæa praksa te berze koštala sistem milione dolara. Medjutim, gospodin Švarc sa Baruh koledža kaže da æe te promene pomoæi da se održi poverenje javnosti u vreme nepoverenja zbog niza korporacijskih skandala:

”Mislim da bi najveæi uticaj na povraæaj poverenja u to da je Njujorška berza solidno mesto za poslovanje, imala odluka da se svaka optužba uzima ozbiljno i da se nastoji na promeni te organizacije u skladu sa reakcijama javnosti.“

Mada Švarc upozorava protiv implementacije suviše velikih promena, neki zakonodavci kažu da Njujorška berza nije uèinila dovoljno da povrati poverenje javnosti. Kritièari apeluju za dalje razdvajanje Berzanskog upravnog odobra od kompanija èija poslovanja reguliše.

XS
SM
MD
LG