Linkovi

SAD upozoravaju svoje diplomate u Saudijskoj Arabiji - 2003-12-18


Amerièka vlada odobrila je nižim službenicima ambasade i svim èlanovima porodice diplomata da o njenom trošku napuste Saudijsku Arabiju. Ponuda je stigla u sredu kasno uveèe u okviru upozorenja o putovanjima. Iz blisko-istoènog dopisništva «Glasa Amerike» javlja se Greg Lamot.

U upozorenju Stejt Departmenta o putovanjima kaže se da ameri;ka vlada i dalje dobija nagoveštaje teroristièkih pretnji, koje su usmerene na amerièke i interese Zapada u Saudijskoj Arabiji. U njemu se istièe da bi neke od meta terorista mogli biti transportni centri i civilna avijacija. U upozorenju takoðe piše da teroristi svoje delovanje i dalje usmeravaju ka stambenim naseljima u glavnom gradu Rijadu i ostalim naseljima širom zemlje.

12. maja, bombaši samoubice uleteli su automobilima u tri stambena naselja u Rijadu i ubili 35 ljudi, meðu kojima i 8 Amerikanaca. Prošlog meseca, u sliènom napadu u prestonici Saudijske Arabije poginulo je 17, a ranjeno više od 100 ljudi.

Zvaniènici Stejt Departmenta u sredu su saopštili da su teroristièke pretnje u Saudijskoj Arabiji i dalje na kritiènom nivou. Upravo zato, Stejt Department je dozvolio nižim službenicima amerièkih diplomatskih misija i svim èlanovima porodica diplomata da napuste Saudijsku Arabiju. Besplatne letove, koji su ponuðeni na dobrovoljnoj osnovi, moæi æe da koristi nekoliko desetina pripadnika amerièkog osoblja u Arabiji. Stejt Department je savetovao i ostalim Amerikancima, koji žive u Saudijskoj Arabiji, a ima ih oko 35.000, da razmisle o odlasku. Svima drugima savetuje se da ne putuju u tu zemlju.

Posle najskorijeg napada automobilom bombom saudijska vlada objavila je imena i fotografije 26 najtraženijih terorista i ujedno poèela da nudi velike novèane nagrade za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja. Jedan od osumnjièenih ubijen je prošlog meseca u obraèunu sa organima bezbednosti, pošto su vlasti od graðana dobili informaciju o njegovom mestu boravka.

XS
SM
MD
LG