Linkovi

General Majers najavio hvatanje Osame Bin Ladena - 2003-12-18


Naèelnik združenog genralštaba vojske Sjedinjenih država, Rièard Majers, saopštio je da æe – ukoliko je još živ - amerièki vojnici uhvatiti i teroristièkog voðu Osamu Bin Ladena. Novinar Glasa Amerike u Kabulu, Majkl Kièen, izvještava o posjeti generala Majersa Avganistanu.

General Majers je rekao da je ubijeðen da æe amerièke trupe pronaæi èelnika mreže Al Kaida, koji je okrivljen za teroristièke napade na Sjedinjene države 2001. godine.

«Ako je Bin Laden još živ, a mislim da veæina vjeruje da jeste, biæe zarobljen, baš kao što smo zarobili Sadama Huseina», rekao je General Majers, tokom posjete vazduhoplovnoj bazi Bagram, u kojoj je smještena komanda amerièkih trupa u Avgansitanu.

Posjeta generala Majersa je nastavak turneje tokom koje je ranije ove nedjelje, veæ posjetio Irak, sa ciljem da utièe na podizanje morala amerièkih vojnika. Majers je, iskoristio priliku da pohvali i susjedni Pakistan.

«Pakistan je priveo i uhapsio više èlanova Al Kaide nego bilo koja druga zemlja. Bili su veoma efikasni, od samog poèetka», rekao je general Majers, navodeæi pri tom operacije pakistanskih snaga duž granice sa Avganistanom, sa ciljem da se uništi baza iz koje Al Kaida i drugi pobunjenici, organizuju napade u Avganistanu.

Avganistanski zvaniènici kažu da su veæina pobunjenika ostaci bivšeg talibanskog režima, koji je zbaèen prije dvije godine. General Majers je rekao da talibanske snage gube snagu i da je broj napada na amerièke i avganistanske snage znaèajno opao u proteklih pola godine. Sporadièni napadi se, ipak, nastavljaju.

XS
SM
MD
LG