Linkovi

Amerièke nesuglasice sa Evropom oko Iraka - 2003-12-17


Armitidž je rekao da je proces otopljavanja poèeo ranije ovog meseca, posetama državnog sekretara Kolina Pauela i sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda zapadnoj Evropi. Prema njegovim reèima, taj proces je dalje pomeren napred misijom bivšeg državnog sekretara Džejmsa Bejkera, u vezi sa smanjivanjem iraèkih dugova. Tokom zajednièkog pojavljivanja pred novinarima Solana i Armitidž su izjavili da bi hvatanje Sadama Huseina krajem prošle nedelje moglo da predstavlja prekrenicu, na kojoj æe Sjedinjene Države i njihovi saveznici ostaviti svoja razmimoilaženja i usredsrediti se na buduænost Iraka:

”Imali smo neke neuralgiène duskusije o Iraku i našim tamošnjim aktivnostima. Ali sekretar Pauel i predsednik Sjedinjenih Država od pre nekog vremena pokazuju želju da to ostavimo za sobom i krenemo napred, pa to pokušavamo da uèinimo. Mislim da je hapšenje Sadama Huseina savršena prilika da se okrenemo, ostavimo prošlost za sobom i krenemo napred ka mnogo boljim transatlantskim odnosima.“

Sa svoje strane, Havijer Solana jasno je predoèio svoje gledište da je Bušova administracija pogrešila što je iskljuèila saveznike iz ugovora o obnovi Iraka, uprkos tome što je poslala Džejmsa Bejkera da traži saradnju u smanjivanju ogromnog iraèkog duga. Medjutim on je rekao da ta Bejkerova misija, tokom koje je od Francuske i Nemaèke dobio obeæanja o olakšicama, izgleda zaista unapredjuje proces pomirenja medju tradicionalnim saveznicima:

”Poseta Džejmsa Bejkera bila je konstruktivna, pozitivna i dobro primljena - prema izveštajima iz evropskih prestonica i prema njegovim izjavama. Nema sumnje da æe on doprineti saradnji izmedju Evropljana i Sjedinjenih Država. Mislim da treba da se okrenemo buduænosti i sadašnjosti, a ne prošlosti, i to je ono što pokušavamo da uèinimo.“

Rièard Armitidž, koji u odsustvu Kolina Pauela rukovodi Državnim sekretarijatom, dodao je da se Pauel dobro oporavlja od operacije raka prostate, izvršene u ponedeljak, i da ga je u zoru pozvao telefonom kako bi prodiskutovali o tekuæim pitanjima. Zvaniènici kažu da je Pauel, koji bi kroz dan-dva trebalo da bude otpušten iz vojne bolnice Volter Rid, ovde u Vašingtonu, danas prvi put razgovarao sa jednim od stranih kolega, španskom ministarkom inostranih poslova Anom Palasio.

XS
SM
MD
LG