Linkovi

UN: Procjena nivoa dostignutih standarda na Kosovu polovinom 2005. godine - 2003-12-17


Ukoliko se utvrdi da privremene kosovske vlasti u narednih 18 mjeseci nisu ispunile osam demokratskih standarda, na kojima insistira meðunarodna zajednica, biæe odreðen drugi termin za odluèivanje o konaènom statusu Kosova, rekao je izmeðu oslalog pomoænik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pitanje mirovnih misija, Žar Mari Geno /Jean-Marie Guehenno/, podnoseæi danas Savjetu bezbjednosti, izvještaj o situaciji na Kosovu.

Podsekretar Geno, dodao je da bi generalna procjena dostignutih standarada trebalo da se obavi polovinom 2005. godine, uz napomenu da su se predstavnici kosovskih Srba i Vlada Srbije distancirali od “dokumentu o standardima” šefa UNMIK-a Harija Holkerija, koji je dobio podršku Savjeta bezbjednosti UN.

Pomoænik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija je rekao da æe dokument o standardima pratiti i plan implementacije koji æe privremene kosovske institucije obavezati da proces bude dostupan svim zainteresovanim subjektima.

On je najavio i da æe do kraja godine UNMIK finalizovati transfer dijela nadležnosti na privremene institucije u kojima je – kako je rekao – veoma slabo zastupljena srpska manjinska zajednica.

“Posljednja dva mjeseca obilježio je ozbiljan porast nasilja i kriminala, ukljuèujuæi i napade na pripadnike Kosovske policije”, rekao je Žan Mari Geno uz ocjenu da su ti napadi posljedica pojaèane policijske aktivnosti i uspješnih akcija u borbiprotiv organizovanog kriminala. Etnièki motivisano, i nasilje nad kosovskim Srbima je u opadu, rekao je Geno, navodeæi da je sloboda kretanja i dalje prepreka za sve stanovnike pokrajine.

Geno je rekao i da proces povratka izbjeglih nealbanaca napreduje i da se do 30. novembra na Kosovo vratilo 3370 izbjeglih. Geno je rekao da je dijalog Prištine i Beograda, kao jedan od osam demokratskih standarda, zaustavljen, a kao razloge je naveo “poziciju privremene vlade Kosova, koja još nije podržala proces” i “parlamentarne izbore u Srbiji, zbog kojih Koordinacioni centar za Kosovo srpske vlade nije želio da uèestvuje u pripremi dijaloga”.

Geno je zakljuèio da je “dostizanje osam standarda, neophodno za stvaranje multietnièke zajedice i definisanje konaènog statusa Kosova” i da je “neophodno da UNMIK ostane aktivan tokom cijelog perioda”.

Predstavnik Rusije, Genadi Gatilov /Gennady Gatilov/ je u svom izlaganju rekao da je neophodno utvrditi mehanizme za praæenje implementacije standarda, uz uèešæe Savjeta bezbjednosti UN.

“Bez radikalnog poboljšanja situacije, proces izgradnje demokratskog i multietnièkog društva tapkaæe u mjestu”, ocijenio je Gatilov.

Amerièki ambasador Džon Negroponte /John Negroponte/ se saglasio sa pod-sekretarom Genoom, rekavši da se o konaènom statusu Kosova može razgovarati samo po ispunjenju demokratskih standarda. “Ako detaljnom procjenom situacije, polovinom 2005. godine, bude zakljuèeno da predviðeni standardi nisu dostignuti, odrediæemo datum za novo procjenjivanje, rekao je ambasador Negroponte i pozvao i Beograd i Prištinu da što skorije obnove dijalog, “kako bi se poboljšali uslovi života za sve stanovnike Kosova, posebno kada je rijeè o transportu, povratku izbjeglica i traženju nestalih”.

XS
SM
MD
LG