Linkovi

Ramsfeld ne oèekuje saradnju Sadama Huseina - 2003-12-16


Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, kaže da Sadam Husein mora da zna gde je skriveno iraèko oružje za masovna uništavanja. Dopisnik Glasa Amerike iz Pentagona Aleks Belida, izveštava da je Ramsfeld rekao kako ne oèekuje veæu saradnju od Sadama Huseina i izneo mišljenje da æe potraga za tim oružjem potrajati.

Ramsfeld je rekao kako uopšte ne sumnja da Sadam Husein zna šta se dogodilo sa iraèkim hemijskim i biološkim naoružanjem. On mora da zna gde se ono nalazi, rekao je Ramsfeld. Govoreæi pred izveštaèima u Pentagonu Ramsfeld je rekao kako se ne nada da æe svrgnuti iraèki lider iznenada poèeti da saradjuje i otkriti ono što zna o oružju za masovna uništavanja -jednom od najvažnijih razloga zbog kojih su Sjedinjene Države ušle u rat sa Irakom.

Sekretar za odbranu je istakao da su amerièki i drugi vojnici koalicije mesecima tragali pre nego što su dobili obaveštajne podatke koji su ih odveli do Sadamovog podzemnog skrovišta, na jednom zabaèenom imanju nedaleko od Tikrita. On je dodao da se pokazalo da je pronalaženje hemijskog i biološkog naoružanja podjednako teško:

”Posmislite koliko biološkog naoružanja je moglo da stane samo u tu rupu, a koje je moglo da pobije desetine hiljada ljudskih biæa. Prema tome, teškoæe u pronalaženju njega iste su kao teškoæe u pronalaženju bilo koga drugog, ili bilo èega drugog - na primer naoružanja.“

Tokom konferencije za medije, Ramsfeld je otkrio da je Centralnoj obaveštajnoj agenciji prepuštena odgovornost za saslušavanje Sadama Huseina. Ali predstavnik CIE nije hteo da komentariše objavljene izveštaje da je Sadam, tokom susreta sa islednicima, veæ demantovao da je Irak imao bilo kakvo oružje za masovna uništavanja. Isti predstavnik je rekao izveštaèu Glasa Amerike da se traganje za tim oružjem nastavlja.

Donald Ramsfeld je još rekao da je svrgnuti iraèki lider dobio zaštitu kakvu dobijaju ratni zarobljenici iako se još ne zna da li æe on i legalno dobiti takav status. Ramsfeld je takodje branio amerièku odluku o objavljivanju video snimka Sadamovog hapšenja, rekavši da je važno da Iraèani vide da je njihov bivši lider uhapšen. Ženevska konvencija zabranjuje javna prikazivanja ratnih zarobljenika koja bi mogla da ih uèine objektima podsmeha.

XS
SM
MD
LG