Linkovi

Vesli Klark na suðenju Miloševiæu - 2003-12-15


Na suðenju Slobodanu Miloševiæu pred Haškim tribunalom, poèelo je dvodnevno svjedoèenje pretendenta na predsjednièku kandidaturu demokraske stranke, penzionisanog generala Veslija Klarka. Kako izvještava novinar Glasa Amerike, Lotin Komito, svjedoèenje, koje je zatvoreno za javnost, odnosiæe se uglavnom na razdoblje u kojem je general Klark bio komandant NATO snaga tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine.

Bivši jugoslovenski predsjednik, Miloševiæ, stalno je ponavljao da su zloèine u Jugoslaviji, ukoliko ih je uopšte bilo, poèinile snage NATO. Sada æe imati priliku da unakrsno ispita èovjeka koji je komandovao vojnom kampanjom protiv njegove zemlje.

Javnost, meðutim, neæe moæi da èuje rijeèi koje Klark i Miloševiæ budu razmijenili sve do kraja sedmice. Snimak dijela svjedoèenja biæe emitovan u petak, 19. decembra, pošto iz transkripta, shodno dogovoru Tribunala i Bušove administracije, budu uklonjeni podaci za koje se ocijeni da bi mogli ugroziti nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih država.

To je neuobièajen potez Tribunala, ali æe konaènu rijeè o uklanjanju dijela transkripta Klarkovog svjedoèenja, imati sudije. Veli broj osoba, svjedoèio je iza zatvorenih vrata – obièno radi zaštite identiteta – a samo je Francuska zvanièno zahtjevala da svjedoèenje njenih najviših funkcionera bude zatvoreno za javnost.

Svjedoèenje – koje bi trebalo da pruži detalje o razgovorima koje je Klark, kao amerièki pregovaraè, vodio sa Miloševiæem radi zaustavljanja sukoba u Bosni, tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Klark je ranije objavio da je sa Miloševiæem razgovarao više od 100 sati. Nakon prvog dana svjedoèenja – u obraæanju novinarima, Klark nije komentarisao detalje suèeljavanja. Rekao je da proces "predstavlja vladavinu zakona i zbog toga je veoma važan za narode regiona».

«To je okonèanje suoèavanja sa èovjekom koji je prouzrokovao, ili je optužen da je prouzrokovao, smrt stotina hiljada ljudi, izbjeglištvo oko dva miliona ljudi i deceniju ratova u Evropi", kazao je Klark novinarima ispred zgrade Haškog tribunala. Penzionisani amerièki general dodao je suðenje pokazuje da meðunarodna zajednica brine o poštovanju prava i da je "proces protiv Miloševiæa veoma važan presedan za ono što se može desiti u buduænosti nekom drugom diktatoru iz drugog dela sveta", zakljuèio je Klark.

XS
SM
MD
LG