Linkovi

Avganistan donosi novi ustav - 2003-12-12


Veliki ustavni savet poznat kao “loja džirga” odluèiæe o obliku vladavine u Avganistanu. Privremena administracija upravlja zemljom veæ dve godine od kako su snage predvodjene Sjedinjenim državama svrgnule ekstremistièki talibanski režim. Delegati predstavljaju 32 pokrajine i specijalne grupe -- kao što su žene, intelektualci ili nomadska plemena -- i okupiæe se pod velikim tradicionalnim belim šatorom, na periferiji glavnog grada. Medju delegatima æe biti 50 predstavnika koje je izabrao privremeni predsednik Hamid Karzai, ali niko neæe predstavljati njegovu vladu. Oèekuje se da debata bude usredsredjena na pitanje da li da vlast bude u rukama predsednika ili parlamenta - odnosno raznih avganistanskih politièkih i etnièkih grupa. Faruk Vardak, koji se nalazi na èelu ustavnog sekretarijata, veruje da je izgradnja konsenzusa ono na èemu se zasniva tradicionalni sistem saveta starešina.

“Ako oni ne mogu da se dogovore, ko æe moæi? Uveren sam da æe na kraju biti postignut sporazum. ”

Savet æe poèeti plenarnom sednicom svih delegata, koji æe izabrati predsedavjuæeg, a zatim se podeliti po komitetima radi razmatranja raznih aspekata ustava. Medjutim, još uvek postoji izvesna neizvesnost u vezi sa savetom starešina u svetlu nasilja koje èine ostaci Talibana i elementi koji se provite ustavnom procesu. Potpukovnik, Brajan Hilferti je portparol amerièkih snaga, koje se bore protiv talibanskih pobunjenika u Avganistanu.

“ Taliban je javno proglasio da želi da potkopa rad saveta starešina. Taliban bi želeo da pobije delegate.”

Najstojeæi da spreèi moguæe napade na taj skup, avganistanske i medjunarodne snage neprestalno patroliraju u samom Kabulu i okolini. Zasedanje Saveta starešina bi trebalo da traje deset dana, ali bi moglo da se produži, ako delegati donesu takvu odluku.

XS
SM
MD
LG