Linkovi

Din sve popularniji, ali se rivali još ne predaju - 2003-12-11


Dajuæi podršku Hauardu Dinu, Al Gor je pozvao demokrate da se okupe oko njega kao kandidata koji je najsposobniji da 2004. porazi predsednika Buša. Bivši potpredsednik naveo je dva najvažnija razloga za tu svoju odluku: prvo Dinovu sposobnost da podstakne najšire slojeve demokratskih pristalica i drugo - njihovo zajednièko gledište da je rat u Iraku bio pogrešan:

”On je jedini važniji kandidat koji je pravilno ocenio rat u Iraku.“

Dinova kampanja veæ mesecima postiže uspehe, a Gorova podrška joj je dodala zamah koji bi mogao da ubedi neke demokrate da je Dina sada nemoguæe zaustaviti u trci za demokratsku nominaciju. U jednom programu televizijske mreže NBC, Din je ovako prokomentarisao Gorovu podršku:

”Al Gor je dobio 500 hiljada glasova više od Džordža Buša, pa mislim da on bolje zastupa pravac u kome bi Amerika trebalo da ide. Veoma sam ponosan na njegovu podršku i nameravam da ovu zemlju povedem u potpuno drugom pravcu od onoga u kome je vodi ovaj predsednik.“

Politièki eksperti kažu da bi, sa strateške taèke gledišta, Gorova podrška mogla da predstavlja ogroman podsticaj za Dinovu kampanju, s obzirom na to da je objavljena samo šest nedelja uoèi prvog glasanja u Ajovi, 19. januara. Evo šta o tome misli Džek Pitni, politikolog sa koledža Klermont-MekKena, u Los Andjelesu:

”Sada nema nikakve sumnje - Din je favorit. To je bilo jasno još onda kada je izbio na èelo u prikupljanju novèanih priloga. Takodje je dobio neoèekivanu podršku nekih sindikata. Ali to je bio samo šlag na torti. Ovo sada, jasno pokazuje da je Hauard Din favorit u trci za demokratsku nominaciju.“

Medjutim, u toj trci uèestvuje još sedam demokratskih kandidata, a dosadašnji Dinovi uspesi uglavnom se pripisuju dobrim rezulatima u anketama sprovedenim u Ajovi i Nju Hempširu. Njegovi rivali kažu da bi struènjaci trebalo da saèekaju na poèetak glasanja demokrata u preliminarnim izborima, iduæeg meseca. Evo šta je o tome rekao jedan od kandidata, senator iz Severne Karoline, Džon Edvards:

”Još jedna stvar u koju sam siguran jeste da neæe biti nikakvog krunisanja. Republikanci imaju krunisanja. Mi imamo kampanje. Imamo izbore. I to je ono što æe se dogoditi u ovom sluèaju.“

Iako podrška Ala Gora pojaèava Dinove izglede za nominaciju Demokratske stranke, ona takodje znaèi da æe ostali kandidati svoje kritike sve više usmeravati ka njemu, umesto ka predsedniku Bušu, nastojeæi da mu oslabe prednost koju je stekao. Robert Lajber je bivši savetnik u kampanjskom štabu Ala Gora, koji sada predaje politikologiju na Univerzitetu Džordžtaun, ovde u Vašingtonu:

”Ovo zaista razdvaja Dina od ostalih kandidata. On je sada na èelu i tipièno je da ostali kandidati sada poènu da ga koèe u tome, nadajuæi se da æe sami nekako izbiti na èelo u trci za nominaciju.“

Moguæe je da æe se od njih, tokom preliminarnih izbora, izdvojiti neko kao alternativa Hauardu Dinu. Veæina struènjaka smatra da æe tu ulogu steæi jedan od trojice njegovih rivala: penzionisani general Vesli Klark, senator Džon Edvards ili kongresmen iz Misurija, Rièard Gephart.

XS
SM
MD
LG