Linkovi

Aktivisti traže kontrolu trgovine lakim oružjem - 2003-12-10


U upuæivanju apela predvode tri istaknute grupe za ljudska prava sa sedištima u Britaniji - Amnesti internešenel, Oksfam i Medjunarodna akciona mreža za kontrolu lakog naoružanja. Te grupe kažu da od lakog oružja svake godine pogine više od pola miliona ljudi. Takodje, kažu oni, najmanje 80 posto trgovine lakim oružjem na crnom tržištu zapoèinje kao legitimna transakcija, odobrena od strane vlasti. Direktor medjunarodnih programa organizacije Oksfam, Džezmin Vitbred, objasnila je ciljeve predloženog sporazuma za kontrolu trgovine lakim oružjem:

”Radi se o nametanju obaveze zemljama snabdevaèima lakim oružjem da ustanove kome ga zapravo prodaju. Ta kontrola ne bi bila ništa strožija od one koja veæ postoji za mnoge druge vrste trgovine u svetu. A kako se u toj vrsti biznisa pravi godišnji promet od preko 20 milijardi dolara, i kako se radi o ogromnoj kolièini lakog naoružanja, zaista je skandal da do sada nije bilo nikakve kontrole.“

Organizatori kampanje objavili su da su politièki lideri sedam zemalja obeæali podršku tom sporazumu. Te zemlje su Brazil, Kambodža, Kostarika, Finska, Makedonija, Holandija i Mali. U ovogodišnjem izdanju publikacije Pregled lakog naoružanja, koju izdaje ženevski Institut za medjunarodna prouèavanja, kaže se da Sjedinjene Države, Rusija, Britanija, Francuska i Kina proizvode 90 odsto lakog naoružanja u svetu. Predsednica organizacije Oksfam, bivša predsednica Irske Meri Robinson, izjavila je da pet zemalja najveæih proizvodjaèa naoružanja, koje su istovremeno stalne èlanice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imaju odgovornost da pomognu u kontroli trgovine i spreèavanju prodaje oružja kršiteljima ljudskih prava, ugnjetaèkim vladama i kriminalcima.

XS
SM
MD
LG