Linkovi

Preispitivanje programa istraživanja svemira - 2003-12-08


Preispitivanje programa istraživanja svemira je u toku, a prema nekim izveštajima predsednik Buš mogao bi da bude zainteresovan da pošalje amerièke astronaute na mesec. Funkcioneri Bele kuæe odbijaju da komentarišu te izveštaje. Medjutim, jedan od predsednikovih najviših savetnika, šef osoblja Bele kuæe, Endru Kard priznaje da je predsednik u potrazi za nekom vrstom dramatiènog saopštenja kojim bi ulio novu energiju javnosti i da je istraživanje svemira jedna od moguæih opcija. Na nekoliko kontakt programa amerièkih tv mreža, Kard je juèe rekao da predsednik traži ideje i da dobija sugestije sa više strana unutar administracije, a jedan od izvora takvih predloga je i NASA - amerièka agencija za istraživanje svemira.

“Imamo puno sugestija koje iznose èlanovi predsednikovog kabineta i funkcioneri administracije, poput Šona O”Kifa, direktora NASE. Predsednik æe doneti odluku. Medjutim, garantujem vam da æe se raditi o smelom programiu za ovu zemlju“.

Endru Kard je odbio da kaže da li æe, i kada, biti pokrenuta nova misija za istraživanje meseca. On je u emisiji mreže CNN, naglasio da je predsednik predan istraživanju svemira putem misija sa ljudskom posadom.

“Predsednik shvata da želimo da nastavimo sa istraživanjem svemira. Posle udesa spejs šatla, predsednik je izjavio da neæemo da se odreknemo istraživanja svemira”.

Spejs Šatl Kolumbija se raspao u svemiru prvog februara ove godine. Predsednik Buš je posle tog udesa naložio da se sprovede sveobuhvatno preispitivanje dotadašnjeg programa istraživanja svemira u kojem je uèestvovalo više vladinih agencija, sa ciljem, kako se veruje, da se da potrebni zamah za nove svemirske misije. U juèerašnjoj emisiji tv mreže CBS, kao i u pomenutoj emisiji mreže CNN, Endru Kard nije želeo da ulazi u detalje moguæih predsednikovih inicijativa, ali je ukazao da bi, s obzirom na cenu u iznosu od više milijardi dolara i na trenutne prioritete u pogledu vladinih izdataka, takve inicijative bile dugoroènog karaktera.

“Mogu da vam kažem da je predsednik, pre svega predan održanju bezbednog okruženja kod kuæe, ukljuèujuæi i stvaranje odgovarajuihe ekonomskih moguænosti koje bi znaèile da svi Amerikanci mogu da nadju posao onda kada to žele. Medjutim, mi želimo da obezbedimo i da Amerika ima svoje snove i predsednik æe osigurati da postoje i moguænosti za snove”.

1962. predsednik Kenedi je zaoukpio pažnju nacije kada je rekao da æe Amerika nastojati da spusti èoveka na mesec do kraja decenije. Jula 1969. godine taj san je ostvaren kada je astronaut Nil Armstrong stupio na površinu meseca. Poslednje spuštanje na mesec obavljeno je pre 31-u ogodinu - 7. decembra 1972. godine.

XS
SM
MD
LG