Linkovi

Paul o Gruziji - 2003-12-07


U svom nedavnom govoru na sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, amerièki državni sekretar Kolin Pauel apelovao je na èlanove te organizacije da podrže novo voðstvo u Gruziji. Pauel je istakao da Sjedinjene Države “željno išèekuju da zajedno za gruzijskom prelaznom vladom saraðuju na obezbeðivanju da novi izbori budu održani u skladu sa ustavom“ te zemlje. Amerika oèekuje da æe predstojeæi izbori biti slobodni i pravièni, rekao je Kolin Pauel. “OEBS mora da preuzme aktivnu ulogu u pružanju podrške i nadgledanju izbora, kako bi izbori na kojim æe graðani Gruzije birati novo voðstvo bili pošteni. Državni sekretar Kolin Pauel je takoðe upozorio da se ne sme dozvoliti da separatizam u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Adžari ugrozi stabilnost Gruzije:

“Meðunarodna zajednica treba da preduzme sve što može da podrži teritorijalni integritet Gruzije za vreme i posle izbora. Nikakvu podršku ne treba davati separatistièkim elemenitma koji žele da oslabe teritorijalni integritet zemlje”.

U više gruzijskih gradova, na desetine hiljada demonstranata protestovalo je zbog nameštanja parlamentarnih izbora 2. novembra. Kriza je razrešena mirno zbog odluke predsednika Eduarda Ševardnadzea da podnese ostavku. Vršilac dužnosti predsednika, Nino Burdžanadze, raspisala je nove izbore za 4. januar. Ti izbori æe biti od kljuène važnosti za jaèanje gruzijskih demokratskih institucija. Sjedinjene Države odavno pomažu demokratske reforme u Gruziji. Sjedinjene Države i druge èlanice OEBS-a nameravaju da pomognu i finansiranje predstojeæih izbora. No, konaèna odluka da li æe novi izbori biti slobodni i pravedni, leži na graðanima Gruzije. Sjedinjene Države su spremne da pruže svoju pomoæ uz oèekivanje da æe im se i druge zemlje pridružiti u tome.

XS
SM
MD
LG