Linkovi

Izrael ne prihvata uslovnu obustavu vatre - 2003-12-07


Izraelska vlada je saopštila da nece uèestvovati u uslovnoj obustavi vatre koju se predložile palestinske ekstremne organizacije. Prema tom predlogu, palestinski ekstremisti bi obustavili samoubilaèke bombaške napade u samom Izraelu, što ne znaèi da ne bi nastavili napade na jevrejske doseljenike i izraelske vojnike na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. O tome izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Jerusalima Ros Dan.

Izraelski državni funkcioneri su ukazali da ne pristaju da uèestvuju u predloženoom primirju o kome su se saglasili predstavnici palestinskih ekstremnih organizacija na sastanku u egipatskoj prestonici Kairu.

U primirje je ukljuèen preæutan dogovor ekstremista da prekinu napade na Izraelce u samom Izraelu. No, u tom sporazumu se ne pominje uzdržavanje od napada na jevrejske doseljenike i izraelske vojnike na Zapadnoj obali i u pojasu gaze.

Cilj sporazuma o obustavi vatre je da se pripremi teren za direktne razgovore palestinskog premijera Ahmeda Kureje sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom.

Iako su odbili predloženo primirje, izraelski zvaniènici su naglasili da su spremni da smanje vojne operacije na palestinskim teritorijama pod uslovom da se održi relativan mir koji vlada veæ nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG