Linkovi

Tajvan prioritet u agendi kineskog premijera - 2003-12-07


Kineski premijer Ven Ðibao razgovaraæe u utorak u Vašingtonu sa amerièkim predsjednikom Džordžom Bušom. Kineske vlasti su objavile da æe situacija na Tajvanu biti dominantna tema svih Djibaoovih razgovora tokom njegove prve posjete Sjedinjenim državama otkako je poèetkom godine stupio na dužnost. Iz Pekinga se javila Kejt Paund Douson.

Kineski premijer Ven Ðibao razgovaraæe u utorak u Vašingtonu sa amerièkim predsjednikom Džordžom Bušom.

Kineske vlasti su objavile da æe situacija na Tajvanu biti dominantna tema svih Djibaoovih razgovora tokom njegove prve posjete Sjedinjenim državama otkako je poèetkom godine stupio na dužnost. Iz Pekinga se javila Kejt Paund Douson.

Mnogi posmatraèi ocjenjuju da bi trgovinski odnosi sa Sjedinjenim državama trebalo da dobiju prioritet tokom razgovora sa amerièkim predsjednikom, zbog ogromnog trgovinskog suficita koji Kina ima u razmjeni sa Sjedinjenim državama i èinjenice da to pitanje postaje tema debate uoèi predsjednikèkih izbora u Americi.

Tajvan je nedavno usvojio zakon kojim se omoguæava organizacija referenduma o državnoj samostalnosti. Peking je taj potez ocijenio kao korak ka proglašenju nezavisnosti i zaprijetio da æe u sluèaju da se to desi upotrijebiti silu.

Sjedinjene države apelovale su na Kinu i Tajvan da zadrže status kvo, navodeæi da bi u sluèaju Kineske invazije Vašington stao u odbranu Tajvana.

XS
SM
MD
LG