Linkovi

Buš ukinuo carine na èelik - 2003-12-04


Predsednik Džordž Buš je ukinuo carine na uvoz èelika u Sjedinjene Države. Kako navodi izveštaè Glasa Amerike iz Bele kuæe Skot Sterns, Evropska unija je prethodno zapretila da æe ovog meseca uvesti trgovinske sankcije Sjedinjenim Državama u vrednosti od preko dve milijarde dolara, ukoliko predsednik Buš ne ukine zaštitne carine na strani èelik.

Predstavnik Bele kuæe Skot Meklelan je proèitao predsednikovo saopštenje da se ukidaju dvadesetomeseène carine na strani èelik koje su bile uvedene da bi se amerièki proizvodjaèi èelika zaštitili od strane konkurencije.

“Preduzeo sam te mere da bih našoj industriji èelika dao vremena da se prilagodi prilivu stranog èelika i da bih pomogao našim radnicima i zajednicama èiji posao i izdržavanje zavise od èelika. Te zaštitne mere su sada ispunile svoju svrhu.“

Predsednik Buš je takodje ukazao u svom saopštenju da su amerièki proizvodjaèi èelika iskoristili dato vreme da postanu produktivniji. Svetska trgovinska organizacija je prethodno ustvrdila da su Sjedinjene Države tim, danas ukinutim carinama na strani èelik prekršile medjunarodne trgovinske propise, dok je Evropska unija zapretila da æe ovog meseca uvesti mere odmazde protiv amerièkih proizvoda u vrednosti od preko dve i po milijarde odlara. No, amerièki funkcioneri su naglasili danas da predsednik Buš nije doneo odluku o ukidanju uvoznih carina naèelik zbog te pretnje Evropske unije. Iako su sporne carine ukinute dve godine pre zakazanog roka, amerièka vlada æe-po reèima Meklelana- nastaviti da nadzire uvoz èelika da bi se domaæi proizvodjaèi zaštitili od stranih proizvodjaèa koji plasiraju svoj èelik na amerièka tržišta po ceni koja je niža od proizvodne cene.

XS
SM
MD
LG