Linkovi

Hag traži izruèenje Pavla Strugara - 2003-12-04


Kako je saopšteno iz Haškog tribunala general bivše JNA Pavle Strugar prekršio je naredbu da se u srijedu, 3. decembra, vrati u Hag sa privremene slobode, da bi mu 9. decembra poèelo suðenje.U meðuvremenu su Strugarovi advokati zatražili da se odloži poèetak suðenja zbog njegove bolesti. Meðutim, sudsko vijeæe nije uvažilo dokumentaciju Klinièkog bolnièkog centra iz Podgorice, veæ je naložolo da se general Strugar vrati u Hag u postavljenom roku.

Advokat optuženog Strugara Goran Rodiæ je izjavio da je Tribunal u svojoj odluci ocijenio da se iz nalaza Konzilijuma KBC Podgorice ne vidi da bi njegov povratak u sjedište Tribunala povukao za sobom rizik po njegov život, izražavajuæi, pri tom, nezadovoljstvo takvim stavom.A da li æe se optuženi general sjutra i pojaviti pred Tribunalom advokat Rodiæ kaže:

»Sada to je odluka na državi.Ne znam šta æe da se dešava.Tribunal se obratio nalogom vladi srbije i Crne Gore, kojoj je sad, vezano za postupanje po toj odluci, ostaje da cijeni da li æe generala isporuèiti, odnosno prebaciti u Hag, bez obzira na njegovo trenutno zdravstveno stanje.«

Podsjeæamo da se Strugar dobrovoljno predao Hagu krajem oktobra 2001. godine, a pušten je na slobodu do poèetka suðenja uz garanciju crnogorske vlade.

XS
SM
MD
LG