Linkovi

Kina predana obustavi širenja oružja masovnog uništenja - 2003-12-03


Kina je saopštila da je predana zaustavljanju širenja oružja masovnog uništenja, ali je istakla da se protivi unilateralnim nastojanjima za ostvarenje tog cilja. Dopisnik Glasa Amerike Luis Ramirez izveštava iz Pekinga:

U saopštenju o zvaniènom stavu Pekinga, koje je obelodanjeno na današnjem diplomatskom prijemu, Kina je detaljno opisala svoja nastojanja u cilju spreèavanja prenosa oružja masovnog uništenja otpadnièkim državama. Zamenik ministra inostranih poslova Žang Jesui je bio medju funkcionerima koji su izneli ovaj dokument u javnost:

Žang je rekao da, kao odgovorni èlan svetske zajednice, Kina pridaje veliku važnost pitanju neširenja oružja masovnog uništenja. Kina je izdala ovaj dokument na 28 strana dok se premijer Ven Djiabao priprema za posetu Sjedinjenim Državama. U pomenutom dokumentu se istièe da ”unilateralizam i dvostruki standardi“ na planu neširenja oružja masovnog uništenja moraju da budu okonèani. Time se oèigledno mislilo na Sjedinjene Države: naime Peking se protivio pristupu SAD u nastojanjima da se obezbedi da Irak ne poseduje oružje masovnog uništenja. Peking je takodje bio iritiran ranijim optužbama Vašingtona i drugih zemalja da dostavlja oružje i tehnologiju zemljama poput Irana, Pakistana i Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG