Linkovi

Atkinsova dijeta bi mogla da utièe na prehrambenu industriju - 2003-12-03


Lisa Herman kaže da je pokušala sve da smanji težinu. Medjutim, tek prošlog marta, kad je konsultovala svog lekara povodom Atkinsove dijete, poèela je da napredjuje ka svom cilju da izgubi oko 45 kilograma. Udruženje amerièkih lekara i Amerièko udruženje kardiologa kritikuju Atkinsovu dijetu. Te organizacije su zabrinute zbog dugoroènog uticaja visokoproteinske ishrane, bogate mastima na bubrege i srce. Medjutim, Lisa Herman kaže da je biti gojazan takodje loše po zdravlje i da je do sada izgubila gotovo trideset kilograma pridržavajuæi se Atkinsove dijete.

«Mislim da sam shvatila da imam problem sa gojaznošæu, baš kao što neki ljudi imaju problem sa pušenjem i alkoholom i da moram da se odreknem izvesnih stvari, poput šeæera.»

Eliminacija šeæera iz ishrane nije tako jednostavna kao što je lišavanje bombona, sladoleda ili, pak, koka kole. Postoji veliki broj vrsta hrane koje ne sadrže preterane kolièine procesiranog šeæera, ali koje se razlažu na šeæer prilikom procesa metabolizma u organizmu, pošto sadrže dosta složenih ugljenih hidrata. Stoga, Atkinsova dijeta zahteva od onih koji je drže da eliminišu sve ugljene hidrate dok ne poènu da gube težinu i da ih zatim ponovo uvedu u veoma ogranièenim kolièinama. Lisa Herman kaže da je morala da se odrekne hleba, pirinèa, soka od pomorandže i nekih vrsta voæa. Ukoliko svih 50 miliona Amerikanaca, koji kažu da su na nekoj vrsti Atkinsove dijete, budu rigorozni kao Lisa Herman, to bi moglo da znaèi nevolje za proizvodjaèe hleba, krompira, pirinèa pošto bi se smanjila potražnja za njihovim proizvodima. Medjutim, ako pekari i uzgajivaèi pomorandži pretrpe finansijsku štetu zbog Atkinsove dijete, takodje se mora reæi da je popularnost te dijete stvorila nove prilike za restorane i biznise. Popularni lanac restorana ”Ruby Tuesday“, koji postoji u 37 država i Vašingtonu, nedavno je lansirao novi niz jela sa niskim stepenom ugljenih hidrata za one koji su na Atkinsovoj dijeti. Taj lanac restorana je takodje postavio takozvana ”upustva za pametnu ishranu“ na svim stolovima kako bi gosti mogli da proèitaju koliko ugljenih hidrata sardže pojedina jela. Takodje se pojavio izvestan broj veb stranica na kojima oni koji su na dijeti mogu da naruèe paštu, kolaèe i hleb koji imaju malu kolièinu ugljenih hidrata. Džejson Buèer je menadžer veb stranice sinerdžidajet.com koja prodaje više od hiljadu prehrambenih artikala, koji svi sadrže malu kolièinu ugljenih hidrata. Buèer kaže da veruje da æe taj trend primorati prehrambenu industriju da ponudi odgovarajuæe proizvode. Naravno cena tih proizvoda æe verovatno morati da padne pre no što tipièna amerièka porodica bude mogla sebi da priušti da ih svakodnevno koristi. S obzirom da pola kilograma hleba sa malom kolièinom ugljenih hidrata staje šest dolara i pedeset centi, to znaèi da je on gotovo tri puta skuplji od tradicionalne vekne hleba.

XS
SM
MD
LG