Linkovi

Obnova Iraka - 2003-12-03


Sadam Husein više nije na vlasti, ali Irak još uvek nije mirna zemlja. Prema reèima amerièkog sekretara za odbranu, Donalda Ramsfelda, koalicija koju predvode SAD je prešla u ofanzivu:

“Uzmite u obzir samo ono što je postignuto za nedelju dana, zakljuèno sa 23. novembrom. U tom veoma kratkom periodu, koalicione snage su obnavile skoro 12.000 patrola i izvršile više od 230 napada. One su zarobile više od 1200 neprijateljskih vojnika, ubile 40 do 50 vojnika i ranile 25 do 30. To je slika dogadjaja tokom samo tokom jedne nedelje, koja prikazuje odluèan i ofanzivan pritisak, koji koalicija vrši na nepijateljske snage. ”

Mada izgleda da se broj napada na osoblje koalicije smanjio, amerièki general Rièard Majers kaže “da se poveæao broj napada na iraèke gradjane.”

“Svakako da pristalice bivšeg režima intenziviraju svoja nastojanja i poveæavaju ubojitost svojih napada. Ti napadi protiv koalicije i iraèkih gradjana pokazuju potpuno nepoštovanje života od strane pristalica bivšeg rezima u nastojanju da stvore nestabilnu situaciju. Mislim da naše akcije pokazuju važnost naše rešenosti da istrajemo u našoj misiji, što æemo i da ostvarimo.”

Koalicija se svesrdno zalaže i u drugim oblastima, osim bezbednosti. Koalicija je pomogla da se ponovo otvori svih 240 iraèkih bolnica i medicinskih klinika. Proizvodnja elektriène energije je prevazišla predratni nivo, a obnavlja se i sistem za prenos struje. Iraèki sudovi funkcionišu, a širom zemlje izlazi oko 170, uglavnom slobodnih listova. Više od 5 miliona iraèke dece je ponovo u školama.

Jasno je da teroristi imaju surovu strategiju. Oni vide obnovljen i demokratski Irak kao opasnost za ostvareenje svojih ambicija. Oni veruju da æe teroristièki akti uspeti. “U tome se varaju,” rekao je predsednik Buš. “Mi æemo pomoæi iraèkom narodu da uspostavi miroljubivu i demokratsku zemlju u srcu Bliskog istoka.”

XS
SM
MD
LG