Linkovi

Bler upozorava na opasnost - 2003-12-02


Britanski premijer, Toni Bler, izjavio je da Britanci i britanske snage bezbednosti, treba da budu na oprezu, zbog moguæeg napada meðunarodnih terorista. Dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž, izveštava iz Londona:

Britanski premijer Toni Bler je na današnjoj, redovnoj, meseènoj konferenciji za novinare, rekao da je opasnost od islamskih terorista realna, ali da je britanska javnost dobro pripremlja da joj se suprotstavi, ako se ima u vidu iskustvo sa nasiljem Irske republikanske armije:

”Smatram da britanski narod, zahvaljujuæi iskustvu iz prošlosti, zna da treba da ostane budan, ali miran, ukoliko se suoèi sa terorizmom i rešen da ga pobedi. Uveren sam da je to opšte oseæanje veæine graðana. Naše službe bezbednosti, obaveštajne službe i policija, odlièno nas štite, ali i dalje moramo da budemo na oprezu.“

Policija za to vreme saslušava 14 uhapšenih u tri današnje racije na teroriste. ... Èetvorica su uhapšena u Londonu i osumnjièena, kako je policijski predstavnik rekao, ”za naruèivanje, pripremu i podsticanje” na teroristièki napad. ... Policija u Kembridžu je saopštila da je uhapsila èetiri muškarca i dve žene, takoðe osumnjièene za teroristièku zaveru, a još èetiri muškarca su uhapšena u Dadliju i Volsalu, u blizini Birmingema, na osnovu Zakona o borbi protiv terorizma. ... Podsetimo da je policija u Glosteru prošle nedelje uhapsila jednog 24-orogodišnjeg muškarca osumnjièenog za planiranje samoubilaèkog napada. Nadležni iz britanske obaveštajne službe su prošle nedlje upozorili na moguænost teroristièkih napada, zbog èega - kako se navodi - zemlja treba da ostane u stanju najviše pripravnosti, odnosno stepen niže od stvarnog napada.

XS
SM
MD
LG