Linkovi

Sprema se ukidanje carina na uvoz èelika - 2003-12-02


Administracija predsjednika Buša nagovijestila je spremnost da ukine carinske tarife na uvoz èelika, koje je Svjetska trgovinska organizacija prošlog mjeseca proglasila nezakonitim. Novinar Glasa Amerike Beri Vud izvještava da bi predsjednik SAD odluku o ukidanju pomenutih carinskih dažbina mogao da objavi veæ ove sedmice.

Amerièki zvaniènici zaduženi za trgovinu preporuèuju ukidanje protekcionistièkih carinskih ogranièenja, uvedenih prije gotovo dvije godine sa ciljem da se pomogne posustalim amerièkim željezarama. Carinska optereæenja na uvoz èelika i do 30 odsto, trebalo je da obezbijede kratkoroènu prednost domaæim željezarama kako bi njihovi proizvodi bili kurentniji jeftinom èeliku iz inostranstva. Carinska ogranièenja su uvedena i da bi se dobilo na vremenu za rekonstrukciju amerièke crne metalurgije. Geri Hafbajer iz vašingtonskog Instituta za meðunarodnu ekonomiju, kaže da visoke carine nisu potrebne iz više razloga.

«Taèno je da je rekonstrukcija u toku i da je amerièka industrija mnogo efikasnija nego što je to bio sluèaj prije dvije godine. Dijelom zbog toga što je država preuzela brigu o jednom broju penzionera, a djelom zbog toga što su zaposleni u željezarama usvojili mnogo razumnija i efikasnija pravila poslovanja», kaže Hafbauer

Hafbauer kaže da je industrija crnog metala ojaèala zahvaljujuæi ekonomskom oporavku i veæoj potražnji na tržištu.

Robert Krendal, iz Brukingsovog instituta u Vašingtonu, smatra da carinska ogranièenja nije trebalo ni uvoditi, ali kaže da su na neki naèin pomogla amerièkoj industriji.

«To niko sa sigurnošæu ne može da tvrdi, ali mislim da je bilo neke male koristi tokom prvih mjeseci. Ipak, aktuelne cijene èelika na tržištu nisu se bitnije mijenjale, a dolar je opadao – tako da su carinska organièenja imala slab efekat», smatra Kendal.

Struènjaci ocjenjuju da bi ukidanje carinskih dažbina na uvoz èelika u velikoj mjeri ublažilo tenzije u meðunarodnim trgovinskim odnosima i da bi sprijeèilo razarajuæi trgovinski rat izmeðu Sjedinjenih država i njihovih partnera u Evropi i Aziji.

XS
SM
MD
LG