Linkovi

Buš pozvao Amerikance da pomognu vojnièkim porodicama - 2003-11-29


Posle svoje iznenadne posete Iraku, povodom praznika Dana zahvalnosti, predsednik Buš je pozvao Amerikance da se više angažuju u dobrovoljnom pomaganju porodicama amerièkih vojnika. Iz Bele kuæe izveštava dopisnik Glasa Amerike, Skot Sterns.

Predsednik Buš je rekao da mu je njegova tajna, dvoipoèasovna poseta bagdadskom aerodromu pokazala da su amerièki vojnici u Iraku predani ostajanju u toj zemlji dok posao ne bude završen:

”Drago mi je što mogu da izvestim sa fronta da su naši vojnici èvrsti, da je moral visok i da su naše oružane snage uverene da æe nadvladati.“

Predsednikovi politièki protivnici kritikuju ga da je njegova iznenadna poseta imala za cilj ubiranje politièkih poena. Oni kažu da tajnost i kratkoæa njegove posete pokazuju da njegova politika nije uspela da obnovi bezbednost u Iraku. Tokom posete Bagdadu, predsednik Buš je rekao vojnicima da nisu izvršili juriš preko pustinje, zbacili Sadama Huseina i oslobodili iraèki narod zato da bi ih odatle oterala, kako je rekao, banda nasilnika i ubica.

U svom redovnom subotnjem obraæanju gradjanima preko radija, Buš je rekao da ceni žrtve koje podnose vojnièke porodice i da je posebno zahvalan onim porodicama koje tuguju za svojim poginulim èlanovima. Amerièki predsednik je pozvao Amerikance da dobrovoljno pomažu porodicama amerièkih vojnika koji služe u inostranstvu, izmedju ostalog preko organizacije Freedom Corps, koja pruža pomoæ u popravci kuæa.

XS
SM
MD
LG