Linkovi

Koalicija poziva u pomoæ Iraèane - 2003-11-29


Skoro osam meseci pošto su amerièke snage zbacile Sadama Huseina i njegov režim, amerièki funkcioneri kažu da je svrgnuti diktator takoreæi neuhvatljiv. Danas u Bagdadu, komandant koalicionih snaga general Rikardo Sanèez priznao je da amerièki vojnici sami možda nikada neæe moæi da pronadju Sadama:

”Mislim da je to sušta realnost. U stvari teško je pronaæi ga i ja pozivam iraèki narod u pomoæ. Zajedno æemo ga pronaæi, uhvatiti ili ubiti.“

General Sanèez je rekao da u iraèkom narodu vlada strah da bi Sadam Husein mogao da se vrati na vlast. Iako je raspisana nagrada od 25 miliona dolara, za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja, general Sanèez kaže da taj strah spreèava mnoge Iraèane da iznesu podatke o Sadamovim potencijalnim skrovištima.

U nedavnom intervjuu za jedan francuski èasopis iz oblasti odbrane, amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld uporedio je potragu za Sadamom sa potragom za iglom u plastu sena. On je izneo uverenje da je svrgnuti diktator živ i da opstaje zahvaljujuæi pomoæi pristalica.

Amerièke oružane snage okrivljuju te pristalice za veæinu napada na koalicione snage. Ali Ramsfeld je rekao kako ne veruje da Sadam direktno organizuje napade, jer je isuviše zauzet brigom da ne bude otkriven.

Najmanje 75 amerièkih vojnika ubijeno je tokom novembra, više nego bilo kog drugog meseca od poèetka amerièke invazije na Irak, 20. marta. U medjuvremenu, pobunjenici su pojaèali napade na Iraèane koji saradjuju sa koalicijom. General Sanèez kaže da su u protekla 32 dana pobunjenici izvršili 74 napada na civilne funkcionere, a više od 80 na pripadnike iraèke bezbednosti, medju kojima je bilo nekoliko samoubilaèkih napada automobilima bombama.

Medjutim, poslednjih nekoliko dana, prema saopštenju amerièkih snaga, broj napada na pripadnike koalicije smanjen je za 30 odsto. Funkcioneri to pripisuju dvonedeljnim intenzivnim racijama i bombardovanjima, koje su koalicione snage sprovele u centralnom i severnom Iraku u nastojanju da uguše pobunu.

XS
SM
MD
LG