Linkovi

Mali broj funkcionera znao za Bušovu posetu vojnicima u Bagdadu - 2003-11-28


U razgovoru sa novinarima po povratku iz Bagdada, predsednik Buš je rekao kako je želeo da amerièki vojnici u Iraku znaju da imaju podršku i svog vrhovnog komandanta i svoje zemlje. Zbog toga je, pre oko šest nedelja, zatražio od nekolicine saradnika da razmotre kako bi mogao da tokom praznika Dana zahvalnosti poseti vojnike u Iraku. U Beloj kuæi za tajnu su znali šef kabineta Endru Kard i savetnik za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs.

Predsednik je rekao da je tokom putovanja u Aziju, u oktobru, izneo svojoj supruzi da planira da poseti Bagdad, ali da æe to uèiniti samo ako put bude bezbedan. Svojim æerkama nije pominjao posetu sve do srede uveèe, kratko vreme pre nego što je tajno napustio svoj ranè u Teksasu. Njegovi roditelji su došli radi zajednièke prazniène veèere ne znajuæi da im je sin na putu za Bagdad.

Predsednik Buš je rekao da je tokom dvoipoèasovne posete preneo èlanovima iraèkog Vladajuæeg saveta da od njih zavisi da li æe iskoristiti povoljan trenutak i osnovati vladu koja bi priznala i štitila prava svih Iraèana. On je takodje dodao kako im je preneo uveravanja da æe Sjedinjene Države ostati na svom kursu u Iraku i dovršiti posao obnavljanja bezbednosti i uspostavljanja demokratske vladavine.

U medjuvremenu, jedan amerièki vojnik je ubijen u minobacaèkom napadu na amerièku bazu u severnom Iraku, dan posle iznenadne posete predsednika Buša vojnicima u Bagdadu. Prilikom svoje dvoipo satne posete amerièkim vojnicima, predsednik Buš im je izrazio zahvalnost za hrabrost u suoèavanju sa svakodnevnim napadima. Iraèki pobunjenici su ubili 185 amerièkih vojnika otkako je predsednik Buš, prvog maja, objavio da su okonèane glavne borbe u Iraku. Na politièkom planu, kako je izvešteno, amerièka administracija razmatra neke promene u planovima o formiranju privremene vlade. Vodeæi šiitski ajatola Ali al-Sistani zalaže se za što skorije raspisivanje izbora, umesto da se èlanovi parlamenta biraju na regionalnim skupovima.

Inaèe, predsednik Buš nije jedini posetio amerièke vojnike ovih dana. Bivša prva dama Amerike, senator iz države Njujork, Hilari Rodam Klinton doputovala je danas u Bagdad da bi izrazila svoju podršku amerièkim vojnicima. Hilari Klinton je pred novinarima izrazila nadu da æe Ujedinjene nacije uèestvovati u obnovi Iraka, ali je dodala da je za to potrebno da se promeni politika administracije predsednika Buša. Senator Klinton doputovala je u Bagdad sa kolegom, senatorom Džekom Ridom iz države Roud Ajlend. Dvoje senatora su juèe posetili amerièke trupe u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG