Linkovi

Ima li vode na mesecu? - 2003-11-26


Prvi nagoveštaj da bi na mesecu moglo da bude vode došao je sa jednog amerièkog satelita, koji je 1996. godine snimao površinu te planete. Dobijeni refleks bio je slièan onom koji se dobija kada se radarski signali odbijaju od molekula vode u ledu. Dve godine kasnije, još jedan satelit je uz pomoæ druge tehnologije ustanovio prisustvo atoma vodonika u jednom krateru na meseèevom južnom polu. Nauènici su nagadjali da je vodonik bio sadržan u ledu na dnu kratera. Medjutim, prema najnovijem istraživanju, uz pomoæ ogromnog radara u Portoriku, voda se može naæi na mesecu samo u tragovima. Šef tima koji je sproveo istraživanje bio je Brus Kempbel, iz Smitsonovog instituta, ovde u Vašingtonu:

”Bilo je mišljenja da bi lunarne ekspedicije bile lakše ako bi na mesecu bilo vode u debelim ledenim tablama. Ali naši rezultati ne ukazuju na to.“

Radarski signali sa zemlje prodrli su više od 5 metara ispod površine meseca, dublje od svih ranijih. Kempbel kaže da je odraz bio tipièan za planete bez vode, potpuno razlièit od, na primer, površine Merkura:

”Odraz sa dna kratera u okolini Merkurovih polova veoma je svetao, jer u njima ima leda koji je ostao posle udara kometa. Sa meseca nismo dobili takav odraz.“

Ali, ako na mesecu nema vode, kako je u merenjima izvršenim 1998. utvrdjeno postojanje vodonika? Alen Bajnder, direktor Instituta za istraživanje meseca, u Arizoni, kaže da je tome kriv takozvani ”sunèevi vetar,“ odnosno struja jonizovanih èestica koju sunce neprestano šalje u svemir. Pošto u meseèevim stenama ima i kiseonika, ta dva elementa mogla bi da se vade i koriste kao pogonsko gorivo za lansiranje raketa dublje u svemir. Medjutim, kaže Bajnder, najpre treba utvrditi u kakvom obliku postoje molekuli vodonika na mesecu:

”Ako ne znamo u kakvom obliku ga ima, može da se desi da sa sobom ponesemo pogrešnu opremu za njegovu eksploataciju.“

Nauènici kažu da je jedini naèin za dobijanje pouzdanog odgovora slanje robotskog uredjaja, koji bi mogao da kopa dovoljno duboko. Amerièka svemirska agencija NASA planira da to uèini na Marsu, ali za sada nema sliènih planova za istraživanja na mesecu.

XS
SM
MD
LG