Linkovi

Iran i nuklearno oružje - 2003-11-25


Iran ima obogaæeni uranijum i proizvodi i obraðuje plutonijum, što se može protumaèiti jedino kao pokušaj stvaranja moguænosti za razvoj nuklearnog oružja. Iran pokušava da prikrije program izgradnje nuklearnog oružja i nije izvestio o svojim aktivnostima, kao što je predvidjeno medjunarodnim sporazumima. U tri izveštaja direktora Medjunarodne agencije za atomsku energiju, navodi se da Iran krši svoje obaveze na osnovu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Iako Iran porièe da ima bilo kakav program izgradnje nuklearnog oružja, Medjunarodna agencija za atomsku energiju je prikupila brojne dokaze koji dokazuju suprotno. Najnoviji izveštaj je objavljen 10-tog ovog meseca. Savetnica predsednika Buša za nacionalnu bezbednost, Kondaliza Rajs, rekla je da bi taj dokument “trebalo da odstrani bilo kakvu neizvesnost u vezi sa onim što se dogadja u Iranu”.

“Izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju jasno pokazuje da Iranci skrivaju i da ni do sada nisu bili iskreni. Pitanje koje se sada postavlja jeste da li æe biti iskreni u buduænosti? Da li æe obelodaniti ono što se dogaða u Iranu? Da li æe prihvatiti inspekcijske mere i propise koji bi za meðunarodnu zajednicu bili donekle uverljivi i s obzirom da u prošlosti nisu bili jasni, da li æe to biti u buduænosti.”

Kondoliza Rajs je rekla da izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju izaziva “veoma ozbiljnu zabrinutost u pogledu onoga što se dešava u Iranu i onoga što bi moglo da se oèekuje u buduænosti”.

“Medjunarodna zajednica ima obavezu, znajuæi dosadašnje ponašanje Irana, da se prilikom potpisivanja bilo kakvog sporazuma sa tom zemljom mora uzeti u obzir prošlost i odista insistirati na tome da Iranci uèine ono što treba.”

Iran mora da uveri svetsku zajednicu da nema program za proizvodnju nuklearnog oružja. Ukoliko to ne uèini, Iran mora biti proglašen zemljom koja krši svoje meðunarodne obaveze.

XS
SM
MD
LG