Linkovi

Buš potpisao predlog vojnog budžeta u vrednosti od 400 milijardi dolara - 2003-11-24


Predsednik Buš je izjavio da novi veliki vojni budžet upuæuje važnu poruku u trenutku kada trupe Sjedinjenih Država u Iraku i Avganistanu uèestvuju u globalnom ratu protiv terorizma.

“Suoèeni smo sa neprijateljima koji svoj napredak mere kolièinom haosa i straha koji izazovu i brojem nedužnih ljudi koje pobiju. Amerièka vojska brani našu zemlju od smrtne opasnosti.”

Prilikom sveèanog potpisivanja budžetskog predloga u Sekretarijatu za odbranu, predsednik je rekao da su amerièki neprijatelji “prepredeni, bezobzirni i opasni”, ali da æe Sjedinjene Države i njihovi koalicioni partneri naposletku ipak pobediti.

“Ipak, te ubice su sada suoèene sa Sjedinjenim Državama i velikom koalicijom odgovornih država, tako da æe ova opasnost za civilizovani svet biti prevladana.”

Vojni budžet premašuje iznos od èetiristo milijardi dolara. Njime je obuhvaæeno poveæanje plata vojnog osoblja i novac za odreðene povlastice i sistemske reforme u civilnom sektoru vojske. Budžetom su takoðe obuhvaæeni fondovi za nove letelice, brodove i kopnenu ratnu opremu, a uz to, obezbeðuje se nešto iznad devet milijardi dolara za raketnu odbranu.

XS
SM
MD
LG