Linkovi

Terorizam u Turskoj - 2003-11-23


Borba u globalnom ratu protiv terorizma vodi se na više frontova. Jedan od njih je i u Istanbulu, u Turskoj, gdje je 15. novembra u napadu bombaša samoubica na dvije sinagoge, ubijeno preko 20 i ranjeno više od 300 ljudi, uglavnom Jevreja i Muslimana. Pet dana kasnije, u dva nova bombaška napada – na sjedište jedne britanske banke i Konzulat Velike Britanije u Istanbulu – ubijeno je najmanje 27 i ranjeno oko 450 ljudi.

11. Septembra 2001., teroristi su – u napadu na Sjedinjne države, ubili više od 3 hiljade ljudi. "Meta terorista su nevini ljudi," kaže predsjednik Džordž Buš, "i oni ubijaju na hiljade nedužnih":

«Napadi koji su uslijedili – na Baliju, u Džakarti, Kazablanci, Bombaju, Mombasi, Nadžafu, Jerusalimu, Rijadu, Bagdadu i Istanbulu – dio su naše stvarnosti. Ti napadi su dio globalne teroristièke kampanje sa ciljem da se zastraše i demoralizuju oni koji im se suptrotsavljaju", rekao je predsjednik Buš istièuæi kako upravo napadi u Istanbulu ponovo pokazuju «prirodu teroristièkog neprijatelja":

Vidimo da teroristi ne poštuju, da apsolutno ne poštuju živote nedužnih. Oni mrze slobodu. Oni mrze slobodne narode. Još jednom, vidjeli smo njihovu smrtonosnu ambiciju. Surovost je dio njihove strategije. Teroristi se nadaju da æe nas uplašiti, da æe nas obeshrabriti. Naroèito žele da zastraše i obeshrabre slobodne narode. To im neæe poæi za rukom," rekao je amerièki predsjednik.

Sjedinjene države su se obavezale da æe sa vladom Turske i drugim prijateljskim državama i saveznicima, razmjenjivati informacije i ubice izvesti pred lice pravde, da ne bi ponovo ubijali. "Ubice iz al-Kaide ubijaju Muslimane. Oni se moraju zaustaviti i mi æemo ih zaustaviti," poruèio je predsjednik Buš.

XS
SM
MD
LG