Linkovi

Protesti u Kabulu - 2003-11-23


U retkom nasilnièkom protestu bivših službenika avganistanskog ministarstva odbrane jedan demonstrant je ubijen, a najmanje èetvorica ranjena u Kabulu. O tome izveštava dopisnik Glasa Amerike Majkl Kièen.

Nekoliko stotina bivših službenika ministarstva odbrane okupilo se danas u centru Kabula i zahtevalo neisplaæene plate i pomoæ u nalaženju novog posla. Oèevici su naveli da se protest pretvorio u nasilje kada su demonstranti stigli do zgrade ministarstva odbrane i kada su neki od njih poèeli da razbijaju prozore i da se probijaju u zgradu.

Demonstrani su naveli da su stražari u tom trenutku otvorili na njih vatru. Medjutim, odbrambeni funkcioneri tvrde da su stražari pucali u vazduh nakon što su demonstranti zapucali iz svog oružja na zgradu ministarstva odbrane.

Policija je uhapsila desetine demonstranata, dok su neki demonstranti obeæali da æe sutra da nastave protest. Bivši službenici ministarstva odbrane, otpušteni za vreme vladinih reformi ranije ove godine, protestovali su i ranije, ali su ti protesti bili miroljubivi.

XS
SM
MD
LG