Linkovi

Novi napadi bombaša samoubica u Iraku - 2003-11-22


Prvi automobil bomba eksplodirao je rano danas, ispred policijske stanice u Bakubi. Oèevidci kažu da vozaè nije izazvao sumnju dok je prilazio kapiji policijske stanice gde je detonirao eksploziv. U eksploziji je ubijeno i povredjeno više od desetak policajaca i civila. Nekoliko minuta kasnije, drugi bombaš samoubica velikom brzinom je dovezao svoj automobil do policijske stanice u mestu Kan Bani Saad, 20 kilometara južno od Bakube. Oèevici kažu da je iraèka policija otvorila vatru i da je u tom trenutku vozaè aktivirao bombu. Amerièke oružane snage kažu da je u tom napadu poginulo i ranjeno najmanje dvanaest policajaca i civila.

Od srede je u Iraku bilo najmanje pet napada automobilima bombama, a ciljevi su bili Iraèani koji saradjuju sa koalicijom. U sredu, automobil bomba je eksplodirao u blizini kuæe jednog pro-koalicionog plemenskog lidera u Ramadiju, u centralnom delu Iraka. Dan kasnije, vozaè samoubica napao je ured jedne kurdske politièke stranke povezane sa SAD, u severnom gradu Kirkuku. Bakuba i Kan Bani Sad su mesta u takozvanom “sunitskom trouglu”, severno i zapadno od Bagdada, u kome je otpor protiv koalicije najžešæi.

U medjuvremenu, civilni kargo avion tipa Airbus prinudno je sleteo na bagdadski aerodrom, sa levim krilom u plamenu. Predstavnik privremene koalicione uprave, Èarls Hitli, izjavio je da je avion poleto za Bahrain kada je požar primorao pilota da se vrati. On je rekao da još nije poznat uzrok izbijanja požara.

“ Koliko znamo, prièinjena je šteta na jednom od motora. Još nije poznato šta je uzrok icidenta, dok se ne završi istraga. ”

Gradjani, koji žive i blizini aerodroma, rekli su da su primetili dimne tragove koji se kretali ka avionu, što je navelo neke funkcionere da poveruju da je avion možda pogodjen raketom zemlja-vazduh. Ukoliko je to taèno, to bi bio prvi put da je u Iraku neki avion pogodjen raketom.

Zbog stalne opasnosti od raketa, aerodrom u Bagdadu nikada nije potpuno otvoren za civlini vazdušni saboraæaj od kako su ga amerièke snage zauzele, u aprilu ove godine. Aerodromski funkcioneri kažu da je tokom proteklih osam meseci bilo najmanje osam pokušaja da se raketama zemlja-vazduh obore vojni avioni. Tokom proteklih nedelja, pobunjenici su oborili pet amerièkih helikoptera, raketama ispaljenim iz ruènog lansera. U tim napadima je poginulo oko 40 amerièkih vojnika.

XS
SM
MD
LG